Manfred Weberrel folytatott megbeszélést kedden Viorica Dăncilă miniszterelnök

Manfred Weberrel folytatott megbeszélést kedden Viorica Dăncilă miniszterelnök
Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetőjével, Manfred Weberrel folytatott megbeszélést kedden a brüsszeli látogatáson tartózkodó Viorica Dăncilă miniszterelnök. A találkozót követően Weber úgy nyilatkozott, rendkívül aggasztja a romániai helyzet.


A kormány közleménye szerint a megbeszélésen – amelyen Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter és Dan Nica EP-képviselő is részt vett – aktuális európai kérdésekről tárgyaltak, elsősorban annak kapcsán, hogy jövő év elejétől Románia veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A román miniszterelnök beszámolt az eddigi előkészületekről, és biztosította Webert arról, hogy a bukaresti hatóságok szorosan együtt fognak működni az EP-vel a sikeres elnökség érdekében.

A közlemény rámutat, a felek “nyílt véleménycserét folytattak a romániai helyzetről is”, tekintettel arra, hogy az EP október elején esedékes ülésén a romániai jogállamiság helyzete is terítékre kerül. Viorica Dăncilă miniszterelnök biztosította beszélgetőpartnerét, hogy ő és az általa vezetett kormány minden közérdeklődésre számot tartó téma kapcsán készen áll a nyílt párbeszédre az európai intézmények képviselőivel – mutat rá a kabinet közleménye. E szerint a román miniszterelnök ismét hangsúlyozta a kormány elköteleződését a demokratikus elvek és értékek mellett, ugyanakkor rámutatott, az Európai Unió csak úgy lesz képes válaszolni a különféle kihívásokra, ha a tagállamok közötti viszonyt a szolidaritás és nem a széthúzás jellemzi.

A találkozót követően Manfred Weber Twitter-üzenetben számolt be a beszélgetésről.
“Rendkívül aggaszt a romániai helyzet” – írta Weber, aki nemrég jelentette be, hogy indul az Európai Néppárt úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke.

Az üzenethez csatolt videofelvételen Weber hangsúlyozza, Románia “visszafelé halad a korrupció elleni küzdelem terén, nyomás nehezedik a független igazságszolgáltatásra”.

“Láttam, hogy a nyáron Bukarestben a karhatalmi erők embereket vertek. Ez elfogadhatatlan. A korrupció elleni küzdelem nem luxus, hanem abszolút szükségszerűség annak érdekében, hogy megvédjük az állampolgárokat és a gazdaságot az állami visszaélésektől” – fogalmaz az EPP frakcióvezetője, hozzátéve, kérik a román kormányt, hogy “változtasson irányt”.
“Mi az európai polgárok oldalán állunk, és számunkra a jogállamiság nem képezheti alku tárgyát’ – mondta még Weber.

www.agerpres.ro