ERDON Országos hírek

2007.08.06. 15:06

Ingyenesen utazhatnak országszerte

<p>Románia – Újabban a súlyosan és fokozottan fogyatékosok az egész ország területén ingyen vehetik igénybe a városi közszállítási eszközöket, hangzott el a legutóbbi sajtótájékoztatón.</p>

Amint Kocsek Zita, a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, tavaly decemberben jelent meg az a törvény, mely a súlyosan és fokozottan fogyatékosok, valamint gondozóik számára lehetővé teszi a városon belüli közszállítási eszközök igénybevételét. Egy idén áprilisban megjelent határozat pedig további újításokat hoz: az egyik legfontosabb, hogy minden jogosult fogyatkosnak, illetve fogyatékosgondozónak egy szabványszerű igazolványa lesz, melyet a helyi szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok állítanak ki és mellyel az egész ország területén ingyen veheti majd igénybe a helyi közszálljtási eszközöket.
Már kiállítják
Az új okmány neve Felszíni Városi Közszállítási Eszközökön Történő Utazásához Feljogosító Igazolvány, minden helyi közszállítási vállalaltnak el kell ismernie, a nyomtatási, valamint kiosztási költségeket pedig a megyei költségvetésből kell finanszírozni.
Az igazgatóság munkatársai elmondták: már lehet jelentkezni az újfajta igazolványért, de tülekedésre semmi szükség, hiszen év végéig mindenki hozzájut majd az okmányhoz. A mozgássérülteknek pedig nem kell személyesen eljönniük, elég, ha egy hozzátartozójuk elviszi az iratokat. A fogyatékosok számára ezek a következőek: három, 20/30 miliméteres fénykép, személyazonossági okirat, a fogyatékossági fokozatot jelölő igazolvány. A személyi gondozónak ugyanezeket az iratokat kell elhozniuk, azzal a különbséggel, hogy az igazolvány helyett egy olyan igazolást kell hozniuk, melyből kitűnik, hogy érvényes az érintett település polgármeseteri hivatala és a gondozó között megkötött munkaszerződés. ezenkívül elengedhetetlen, hogy náluk legyen a Szociális és Közösségi ügyek Hivatala (ASCO) által kiállított igazolvány, hogy érvénytelenítsék azt. Ha nem hozzák el a régi igazolványt, nem kapják meg az újat, áll az igazgatóság közleméynében. Az igazolványokat helyben állítják ki, hétfőtől csütörtökig 8 és 15 óra között, a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság székhelyén.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!