Małapolska régió kortárs művészete

Andrzej Szarek alkotása. Fotó: macluj. ro
Andrzej Szarek alkotása. Fotó: macluj. ro
A Kolozsvári Szépművészeti Múzeum adott kiállítási lehetőséget annak a rendkívül gazdag képzőművészeti anyagnak, amely a lengyelországi Małopolska régióból érkezett Kolozsvárra.

Köszönhetően annak, hogy a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum jelenlegi vezetősége, valamint Małopolska, Krakkó tartomány vezetősége szerint a művészet közös nyelvet használ. Az alkotások képviselte gondolkodást könnyű megértenie minden művészetet kedvelő embernek.
A lengyelországi „Kortárs művészet Małapolska régióban” nevet viselő összeállítás tulajdonképpeni metszetét adja annak a figyelemre méltó művészi értékeket bemutató gondolkodásnak, mely a lengyel művészetet egyedi módon jellemezi. A jelen rendezvény két kiállítást foglal magában: a Małapolska- Kortárs Művészeti Alapítvány Múzeum gyűjteményéből a 12. kiállítás anyagát és az „Andrzej Szarek szobrászati kiállítását.
Az utóbbi években, Kolozs megye és Małapolska régió között létrejött együttműködés következtében, számos művészeti / kulturális projektet valósítottak meg. 2014 augusztusában Nowy Saczban „Kolozsvári Művészeti Iskola” címen nagy sikerű kiállítást szerveztek, a BWA „Sokól” Kortárs Művészeti Galériával együttműködve. A Kolozsvári Művészeti Iskolát Abódi Nagy Béla, Petre Abrudan, Gheorghi Apostu, Catul Bogdan, Teodor Botiş, Victor Ciato, Petru Feier, Radu Fulger, Teodor Harşia, Nicolae Maniu, Florin Maxa, Miklóssy Gabor, Mohi Sándor, Ioan Aurel Mureşan, Paul Sima, Tóth László, Mircea Vremir, Ioana Antoniu, Marius Bercea, Radu Comşa, Adriana Elian, Adrian Ghenie, Kőmives Andor, Ciprian Mureşan, Radu Pulbere, Şerban Savu, Ioan Sbârciu, Radu Şerban alkotásai képviselték.
A małapolskai kortárs művészet gyűjteménye az 1989 utáni keletkezett alkotásokat foglalja magában, melyek a művészeti kísérletezéstől a poszt-totalitárius emlékezet problematikájára reflektálnak, a művészet eszközeivel. A gyűjteménynek nevelő jellege is van, mert a hagyományos és a modern művészi kifejezés „nyelvezetét”( videó, installáció, digitális fényképezés) ismertetik meg.
Andrzej Szarek neves lengyel szobrászművész alkotásaiból láthattunk válogatást.
Andrzej Szarek 1958-ban született Nowy Sacz-ban. 1980- 1985 között a Varsói Képzőművészeti Akadémia szobrászatszakán végezte tanulmányait, tanára Jan Kucz. 1985-1990 közötti időszakban a „ki vagy te?” művészeti csoportban dolgozott. Jelenleg a Katowice Sziléziai Egyetem Képzőművészeti Karának oktatója, valamint a Nowy Sacz-i iskola tanára. Gazdag alkotói tevékenysége az egyéni és csoport kiállításokban megnyilvánult. Több, mint 50 egyéni és 100 csoportos kiállításon vett részt Lengyelországban, valamint külföldön. A művészeti kifejezések korlátozásával szemben foglal állást. Érdemes megtekinteni a Bánffy palota kiállítótermeiben bemutatott alkotásait, mint például a Babel tornya (1985), Az öregember és a tenger(1993), Hang (1995), Házam(2007), Hamingway (1991), Szupermarket (1999), A szín eltűnt (2014).
A kiállítás kurátorai: Jan Trzupek és Ewa Rams. A kiállítás felügyelője: Alexandra Sârbu.

Csomafáy Ferenc