Májustól emelik a minimálbért

Az Országos Munkaügyi Főfelügyelőség adatai szerint 1,4 millió alkalmazott kapja jelenleg az 1050 lejes minimálbért, és közel 130 ezernek az alapbére 1200 lej
Az Országos Munkaügyi Főfelügyelőség adatai szerint 1,4 millió alkalmazott kapja jelenleg az 1050 lejes minimálbért, és közel 130 ezernek az alapbére 1200 lej - © Szolnok, 2010. március 16. A szerszámkarbantartó mûhely új gépeinek egyikével ismerkednek az F. Segura Hungária Kft. dolgozói Szolnokon. A város ipari parkjában 2009 õszén kezdte meg mûködését az 1970-ben alapított spanyol családi vállalkozás elsõ külföldi üzeme. A 3 milliárd forintból épült és berendezett bázis jelenleg a Ford és a Volkswagen konszern autógyárainak szállít karosszéria- és motor-tartóelemeket. A válság ellenére a napokban a cég több tízmillió forint értékben vásárolt új gépeket szerszámkarbantartó mûhelyébe. MTI Fotó: Bugány János
Hosszas tárgyalások, és tüntetésekkel való fenyegetőzések után kedden sikerült megegyezni: 1250 lejre nő a jelenlegi 1050 lejről az országos bruttó minimálbér májustól.

Májustól 1250 lejre nő a jelenlegi 1050 lejről az országos bruttó minimálbér – ebben egyeztek meg kedden, hosszas tárgyalások után a HotNews értesülései szerint a kormány, a szakszervezetek és a munkaadói szövetségek képviselői. A hírt megerősítette a Mediafaxnak Bogdan Hossu, az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség vezetője is. Abban is megállapodtak a felek, hogy közösen készítenek hatástanulmányt a minimálbér-emelés gazdasági következményeiről. Az intézkedést formálisan a kormány, a szakszervezetek és a munkaadói szövetségek képviselőiből álló Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak is jóvá kell hagynia.
A HotNews úgy tudja, hogy a kormány csak júliustól kívánta emelni a minimálbért, mert előbb látni akarta a január elsejétől életbe lépő új adótörvénykönyv gazdaságra gyakorolt hatását. A szakszervezetek ragaszkodtak a május elsejei dátumhoz, és tüntetéseket helyeztek kilátásba, ha kérésük nem teljesül.
A minimálbér 2016-os emelését a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a szakszervezetek követelték, a Ponta-kormány ígéretei közt is szerepelt. A munkaadói szövetségek arra figyelmeztettek: különösen a gyengén fejlett régiókban áll fent az a veszély, hogy hatására a cégek feketén kezdik fizetni alkalmazottaikat.

„Méltánytalan”

Bogdan Hossu, az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség vezetője előzőleg azt nyilatkozta: amennyiben január 1-től nem emelkedik a minimálbér, valószínűleg január 15-től kezdve az utcára vonulnak tiltakozni. Hangsúlyozta: méltánytalannak tartják, hogy a kormány semmilyen arra vonatkozó magyarázatot nem adott, hogy miért tartaná meg az állami és a magán szektor közti diszkriminációt. Azt is mondta: a kormány azt javasolta, hogy a minimálbér 2016. május 1-től nőjön 1200 lejre, mivel egy tanulmányra van szükség annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen hatással lenne a 150 lejes bővülés az egyes tevékenységi szektorokra a különböző megyékben. „Ebből a szempontból a szakszervezet azt a határozott álláspontot képviseli, hogy semmilyen logikus magyarázat nincs arra nézve, hogy miért kellene egy ilyen kutatást végezni, ha már amúgy is el van döntve, hogy mi történjék a minimálbérrel” – nyomatékosította.
Elmondása szerint az érdekképviselet azt a korrekciós változatot is javasolta, hogy ha már január 1-től nem emelkedik a minimálbér, akkor legalább május 1-től 1275 lejre emelkedjen, az utána következő hónapokban így pótolandó az első négy hónapban az elmaradt emelés miatt elszenvedett veszteséget.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .