Májusban nyitnák a múzeumot

Májusban nyitnák a múzeumot
Kedden február havi közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. Az előterjesztések közül kettő kivételével valamennyi átment. A lemondott Dorin Corcheş helyét (ALDE) más tanácsos foglalta el.

Dorin Corcheş személyes okokra hivatkozva nyújtotta be a lemondását, helyét Ionel Avrigeanu liberális frakcióvezető némi okvetetlenkedése után az ALDE listájának harmadik helyén levő Mateaş Julien Dumitru foglalta el, aki le is tette az esküjét.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) beperelte a Bihar Megyei Tanácsot, illetve emellett annak vezetőségét is, sérelmezve a három vezető megválasztásának módját, ezért az egyik előterjesztés arra vonatkozott, hogy a megye a Megyei Tanácson keresztül fogadjon, alkalmazzon egy ügyvédet vagy ügyvédi irodát, mely képviselje az intézményt ebben a közigazgatási perben. Most már következnek a tárgyalások, az ilyen típusú közigazgatási perben pedig törvény által biztosítva van, hogy a Megyei Tanács ügyvédet fogadjon, mely megbízással járó költség plafonértéke egyébként 5 ezer lej. Ionel Avrigeanu ezt nehezen értette meg, különféle nagy összegekkel dobálódzott, és azt várta volna el, hogy noha a liberálisok egy jogi képviselő által összeállított anyaggal jelentkeztek, a tanács ugyanezt ne tegye meg, vagyis ne tudjon így védekezni azon vádak ellen, melyek az intézmény szerint nem állják meg a helyüket.

Az egyik határozattervezet, mely a liberálisok ellenszavazata miatt megbukott, egy szivattyúháznak és víztartálynak a múzeum adminisztrálásába való kerülésére vonatkozott. A Körösvidéki Múzeum új székhelyével egyébként az a helyzet, hogy március folyamán kész lesz ennek a strukturális, illetve az építkezési része, pont a múlt héten volt egy tárgyalás az építkezési céggel arról, hogy a jövő hónapban kivonul onnan. Közben kezdik kivitelezni a bútorokat, illetve érkeznek a funkcionalitáshoz szükséges bútorok, melyek körülbelül két hónap alatt meglesznek. Áprilisban aztán a Tanács el szeretné kezdeni a költözést, hogy május közepén, amikor minden évben megszervezik a Körösvidéki Múzeum Napjait, legalább egy szintet már megnyithassanak a kiállításoknak. Pásztor Sándor tanácselnöknek elképzelései vannak arra nézve, hogy Váradot reprezentáló festőművészek alkotásaival, illetve a megyeszékhellyel foglalkozó tárlatokkal indítsanak, hiszen elsősorban „a mi dolgainkkal kell büszkélkedni”. Ezzel párhuzamosan le van téve az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökségnél a Regionális Operatív Program keretében egy megközelítőleg 5 millió eurós európai uniós projektjük. Az utóbbi két hónapban rengeteget dolgoztak azon, hogy minden rendben legyen, kiegészítettek anyagokat, és többször tárgyaltak Kolozsváron. Az előjelek biztatók, nagy a valószínűsége annak, hogy megnyerjék ezt a tendert, mely a teljes múzeum külső területének, a zöldövezetnek, a kerítésnek teljes rekonstrukcióját jelenti, valamint egy emeletnek a teljes belső átalakítását, beleértve a speciális bútorzatot (tárlók, terráriumok stb.) is.

Buszútvonalak

A másik megbukott előterjesztés arra vonatkozott, hogy a Corneliu Coposu utca 2. szám alatti ingatlan második emeletén egy helyiséget, mely a megye privát tulajdonában van, tegyék nyilvános árverés tárgyába újabb bérbe adás végett. A liberálisok ezzel nem értettek egyet, holott ez azt jelenti, hogy a bérlemény bérleti díja a régi marad.

Átmentek viszont megyei útkorszerűsítéseknek a Bihar Megyei Tanács költségvetéséből történő társfinanszírozására vonatkozó előterjesztések (a Bél- Tenke- Váradles, illetve a Tasádfő- Kiskopács-Serges útszakaszon), valamint személyszállítási lícenszek megadása különjáratok üzemeltetésére Tóti- Nagyvárad, Papfalva- Mezőtelegd, Székelyhíd- Nagyvárad, Jákóhodos- Nagyvárad, Nagyvárad- Szentandrás, Székelyhíd-Nagyvárad és Székelyhíd-Hegyközkovácsi közt.

Ciucur Losonczi Antonius