Május végére elkészül a park

Május végére elkészül a park
A Closca sugárúton található 29 ezer négyzetméteres park felújítása a végéhez közeledik, így májusban a város lakossága élvezheti az újabb zöld sziget által biztosított pihenőövezetet.

Szatmárnémetiben a Closca sugárúton található park felújítási munkálatait 2011 őszén kezdte el a Garden Design Kft. a polgármesteri hivatal megbízásából. A tegnap tartott terepszemlén, melyen Ilyés Gyula polgármester, Szénási Angéla városi főkertész, illetve a kivitelező cég képviselői vettek részt, elhangzott, hogy a park zöldövezetének felújítási munkálatai május végére befejeződnek, ekkor átadják azt a lakosság számára. A görögkatolikus templom hátánál húzódó parkrészben a munkások elegyengették a földterületet, újraalakították a sétányokat és a fákat, bokrokat is megmetszették, így itt már a füvesítés és a növényzet elültetésének munkálatai vannak hátra. A templom előtti zöld sziget rendbetétele ezután következik, egyelőre a füvesítés és a növények kihelyezése történik meg.

Önerőből kell megoldani

,,A 29 ezer négyzetméter összfelületű park felújítása 1,1 millió lejes pályázatból valósul meg a Környezetvédelmi Alaptól nyert finanszírozás által. Az önkormányzat 11 százalékos önrészt kellett volna biztosítson a projektből, ám mi megelőlegeztük a munkálatok összegét, abban bízva, hogy a tavaly aláírt finanszírozási szerződés értelmében a kormány idén folyósítja az elmaradt támogatást. A Környezetvédelmi Alap költségvetését a múlt héten fogadták el és ekkor derült ki, hogy jelentősen csökkentették azt, így a megkezdett projektek finanszírozása sem történik meg. A Closca úti park munkálatainak 10 százalékát fedezi a kormány, a fennmaradó összeget a város saját költségvetéséből kell kigazdálkodjuk, és ez nem lesz egyszerű feladat” – hangsúlyozta Ilyés. A kormányfinanszírozás visszatartása miatt egyelőre a zöldövezet rendbetételét fejezik be, de a működő közvécé kialakítása, a templom előtti zöld sziget padokkal és szökőkúttal való ellátása, illetve a világítótestek felszerelésének munkálatai elmaradnak, összegzett Ilyés Gyula.

Sógor Beáta