Majdnem kihalt az emberi faj 70 ezer évvel ezelőtt

Csoda, hogy az emberi faj létezik. Génkutatók szerint az ősember 70 ezer évvel ezelőtt a kihalás szélére jutott.

A Human Genetics című amerikai tudományos lapban megjelent tanulmány a 200 ezer évvel ezelőtti feltételezett Évától, az emberi nem ősanyjától vizsgálta fajunk genetikai történetét.

Megállapította, hogy az első 100 ezer évben az ősemberek nagyon kis csapatokban éltek Afrikában. Az éghajlat szélsőséges alakulása miatt 70 ezer évvel ezelőtt mindössze 2 ezerre esett az egész emberi faj létszáma.

Utána viszont gyorsan elterjedt egész Afrikában, később az egész Földön, és ma 6,6 milliárdan vagyunk.

Az ember 60 ezer évvel ezelőtt indult el Afrikából. Ami azóta történt, azt viszonylag jól ismerik a tudósok, viszont ez az első tanulmány, amely megpróbál fényt deríteni a faj történetének első 100 ezer évére.

Az őskori klímára utaló adatok és genetikai vizsgálatok alapján a tanulmány szerzői megállapították, hogy több hullámban rendkívüli szárazságok következtek Kelet-Afrikában 135 – 90 ezer évvel ezelőtt. Emiatt az emberi faj több csoportra esett szét, amelyek egymástól elkülönülve éltek tovább. Létezésének első felében az emberiség elszigetelt kis csoportokból állt.

Mindössze 40 ezer évvel ezelőtt egyesültek újra a csoportok, és alakult ki belőlük – 100 ezer évi elkülönülés után – az egységes pán-afrikai faj.