Majdnem kész vízhálózat, kevés pénz

Majdnem kész vízhálózat, kevés pénz
Bihar megye – Sok településen szembesülnek ezekben a hetekben azokkal a gondokkal, melyek Értarcsa vezetőit is keserítik. A szűkös költségvetés, illetve a bürokrácia a bajok fő okozója.

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy Értarcsa két olyan nyertes pályázat „tulajdonosa”, melyek keretében utakat tudnak javítani a község településein (Értarcsa, Éradony, Gálospetri), illetve más, infrastrukturális fejlesztésre is mód nyílik. Ezek a pályázatok rengetek pénzt jelentenek a község méreteihez képest, mondta akkor Bordás Károly  polgármester, hozzátéve, hogy az idén nem is nagyon számol más nagyobb projektekkel, éppen elég lesz ezt a kettőt lebonyolítani. Van azonban olyan gond is, ami évek óta húzódik: a községközpont és Éradony ivóvízhálózatának üzembe helyezése (Gálosteriben ez megoldott).

Majdnem kész

A két településen párhuzamosan kezdődtek, és zajlottak a munkák, a hálózat 95%–ban  el is készült, csupán egy–egy szivattyú–rendszer kellene a tarcsai és az adonyi pumpaházba is, tudtuk meg a polgármestertől, aki azt is hozzáfűzte, hogy a vízminőség is megfelelő. Amit a kivitelező elvégzett, azt ki is fizették neki, sőt, a még hátralévő munkára is megvolt a pénz. Azt azonban nem adták oda neki, és úgy tűnik, indokolt  volt az előrelátás. Ugyanis már két éve be kellett volna fejezni a munkát – ám a kivitelező cég úgymond csődközeli állapotban van, ami azt jelent, hogy csak a felszámolással járó anyagi veszteségek elkerüléséért történő jogi csűrés–csavarás tartja életben. Mármost, amíg a cég létezik, él a vele kötött szerződés, amit nem mond vissza, ugyanakkor nem lehet mással elvégeztetni az utolsó lépéseket sem. Olyan patthelyzet  ez, mely egyszerűen nem tartható sokáig, véli Bordás Károly. Megoldás lenne egy olyan cég „színrelépése”, mely befejezné a beruházást, és a hálózat működtetését is vállalná. Ilyen van is a látóterükben, de minden tárgyalást hátráltat az említett lehetetlen helyzet.

Fizetni, de miből?

A helyi költségvetés tételeit elemezve kiderült, hogy a Polgármesteri Hivatal alkalmazottainak számító beteggondozók  fizetésével gond van (ami nem újdonság az elmúlt évekre visszatekintve – szerz.megj). A megyei költségvetésből megkapták ugyan az ilyen személyeknek a fizetését, de azt az összeget nem, amit társadalom–biztosításként ki kellene a mintegy 15 személy  után fizetni. A „miből fizessék ki?”–kérdésre az volt a válasz, hogy a helyi adóbevételekből. Ez bizony nem lenne tisztességes eljárás, vélte Bordás Károly, aki kérdésünkre hozzátette: mintegy 60 ezer  lejről van szó éves szinten. Összehasonlításként az önkormányzat saját bevétele egy év alatt összesen mintegy 100 ezer  lej…