Maia Sandu moldovai kormányfőt fogadta Klaus Iohannis elnök

Maia Sandu moldovai kormányfőt fogadta Klaus Iohannis elnök
Románia eddig is a Moldovai Köztársaság állandó és legodaadóbb támogatója volt, és ezután is az lesz – nyilatkozta kedden Klaus Iohannis államfő, miután Maia Sandu moldovai miniszterelnököt fogadta a Cotroceni-palotában.

űA megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatón Iohannis hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy Maia Sandu új moldovai miniszterelnök első külföldi útja Romániába vezetett. “Románia támogatta a Chişinăuban június 14-én lezajlott békés hatalomátvételt, amely véget vetett a politikai válságnak” – nyomatékosította.

Az elnök azt mondta, Románia készen áll segítséget nyújtani a Moldovai Köztársaságnak intézményei megerősítésében, külön szakértői csoport is létesül e célból.

A kétoldalú projektek kapcsán Iohannis rámutatott, Romániának fő célja hozzájárulni a Moldovai Köztársaság állampolgárai jólétének biztosításához, Chişinănak az Európai Unióhoz való közeledéséhez.

Maia Sandu a közös sajtóértekezleten úgy nyilatkozott, országának nagy szüksége van Románia támogatására, annál is inkább, hogy nemcsak a közös gazdasági érdekek kötik össze a két országot, hanem történelmük, kultúrájuk is. “Az oligarchikus rezsim nehéz örökséget hagyott maga után. Tönkretették az ország gazdaságát, saját vállalkozásukká alakították az állami intézményeket, és nemzetközi szinten elszigetelték a Moldovai Köztársaságot” – jelentette ki.

A moldovai kormányfő hozzátette, az általa vezetett kabinet prioritásai közé tartozik a jogállam megerősítése, a korrupció elleni küzdelem és a sajtószabadság.

A Moldovai Köztársaság európai uniós csatlakozás kapcsán rámutatott, ez egy “bonyolult” folyamat, mert az országnak előbb vissza kell nyernie az európai intézmények bizalmát.

Az Igor Dodon orosz párti alakulatával kötött szövetségre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Maia Sandu azt mondta, a szocialistákkal kötött politikai megállapodás valóban “kevésbé megszokott”, de ez volt az egyetlen megoldás arra, “hogy megszabaduljon az ország a korrupt, antidemokratikus rezsimtől”.

 

www.agerpres.ro