Magyarul még nem lehet vizsgázni

Magyarul még nem lehet vizsgázni
Bihar megye – Július 24-e óta Bihar megyében is számítógépen teszik le az elméleti vizsgát azok, akik a gépjármű jogosítványt akarnak szerezni.

Bihar a hetedik megye az országban, ahol gyakorlatba ültették a számítógépes vizsgáztatási rendszert, melynek fő célja kiküszöbölni mindenfajta csalás lehetőségét. A nagyváradi Dunarii utca 2. szám alatti vizsgáztatóhelyen tíz vizsgáztató berendezés áll a jelentkezők rendelkezésére. A témában tegnap, a bihar megyei prefekúrán tartott sajtótájékoztatón Mircea Ghitea prefektus elmondta, hogy az a vizsgázó, akinek nem sikerült az elméleti vizsga, az elbukott próba időpontjától számított tizenöt napon belül újra vizsgázhat, de nem később mint egy évvel a az autóvezetői iskola befejezése uán, mert ez utóbbi esetben újra el kell végezni az iskolát.

Az elméleti vizsga képernyőérintős módszer alapján zajlik: a vizsgázó újjal érinti meg azt a választ, amelyet vagy amelyeket helyesnek gondol. Újságírói kérdésre válaszolva Alexandru Laza rendőrbiztos, az Autóforgalomba írási és a Gépjárművezetői Jogosítványok Közösségi Szolgálatának vezetője elmondta, hogy a számítógépes program magyar nyelvű változata is már szinte készen áll, de magyarul még nem lehet vizsgázni, mert nincs elég engedéllyel rendelkező magyar oktató. Laza állítása szerint többször előfordult már az, hogy magyar nemzetiségű jelentkező kérte azt, hogy románul vizsgázhasson, mert nem érti a magyar szakkifejezéseket. Ennek ellenére két hónap múlva üzembe állítják a számítógépes vizsgáztató program angol, német, francia és magyar nyelvű változatát is.

Pap István