Magyaros ihletésű öltözékek bemutatója

Magyaros ihletésű öltözékek bemutatója
Népművészeti ruhatervezők által újragondolt, népies viseletek rendhagyó bemutatója zajlott péntek este a vár színpadán. A közönség néptáncból és népzenéből is ízelítőt kapott.

Pálfi Noémi, a Borbarátnők Egyesületének elnöke köszöntötte a jelenlévőket a vár nyári színházában, ahol a Szent László Napok keretében szervezett A múltból élő jelen – hagyományaink újragombolva című rendezvény során maguk a borbarátnők tettek tanúbizonyságot arról, hogy a magyaros stílus soha nem megy ki a divatból, lehet ilyen ihletésű ruhákkal diszkréten és ízlésesen öltözködni szinte bármilyen alkalomra.

Értékeink

A borbarátnők társasága két éve alakult, azóta havi rendszerességgel találkoznak. Amint az egyesület elnöke elmondta, a jó bor mellé könnyű bármilyen értéket párosítani és a társaság találkozóin a hagyományápolás, a művészet, az értékeink ápolása, továbbadása kerül előtérbe. Ahogy mondják, az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk – tette hozzá – épp ezért mindenben a minőségre kellene törekedünk. Lassan eltűnnek a különbségek az ünnepeink és a hétköznapjaink között, pedig fontos, hogy ünnepeinkkor ne farmernadrágot és vászoncipőt viseljünk, még ha olykor harcolnunk is kell emiatt gyermekeinkkel – mondta Pálfi Noémi.

A Csillagocska Néptáncegyüttes és zenekar felcsíki táncokkal indította műsorát, melynek során székely népviseletben jelentek meg a táncosok. Később az Erzsó szalon magyaros stílusú ruháit tekinthette meg a közönség – ezeket a borbarátnők társaságába járó hölgyek mutatták be. A kollekció nappali és esti viseleteket egyaránt tartalmazott, a ruhák természetes anyagból készültek, gazdag csipkedíszítéssel, zsinórozással.

Sóvidéki táncokkal folytatódott az előadás, szintén a csillagocskák előadásában, majd a Helvien szalon ruháit mutatták be a hölgyek. Szintén újragondolt magyaros öltözékeket csodálhatott meg a közönség– sújtások, zsinórozás, kézi csipkék díszítették ezeket az öltözékeket is.

Kalotaszegi táncok következtek, majd bemutatkozott a két szalon tulajdonosa, végül pedig az est összes közreműködője együtt lépett színpadra, a közönség tapsa közepette.

Neumann Andrea