Magyarországi áthallgatások javítanak az erdélyi magyar szakok helyzetén

Kolozsvár – A magyarországi jelentkezők
számának ugrásszerű
növekedése a következő egyetemi
tanév nagy újdonsága a
kolozsvári Babes–Bolyai
Tudományegyetemen (BBTE).

Magyari Tivadar, a BBTE magyar tagozatának rektorhelyettese és Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem rektora is a magyarországi diákok áthallgatásáról számolt be az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak.

Romániában a hét végén zárultak le a felvételi jelentkezések és vizsgák. Összesen 71 magyar tannyelvű szakon hirdetett felvételit a BBTE, a legnépszerűbb még mindig az informatika. Túljelentkezés van testnevelés és mozgásterápia szakon is. Még mindig divatszakma az újságírás, a kommunikáció és a politológia. A BBTE-n javult a felvételizők érettségi átlaga és nőtt a túljelentkezési arány a tavalyi évhez képest.

Az idén két és félszer több diák jelentkezett, mint ahány államilag támogatott helyet biztosított az egyetem. Csökkent a gazdasági szakok iránti érdeklődés. Csupán 223 felvételiző nyújtott be kérelmet a magyar közgazdasági szakok valamelyikére a BBTE-n. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karain – hasonlóan a BBTE helyzetéhez – a kommunikáció és közkapcsolatok szak bizonyult a legnépszerűbbnek, és sokan jelentkeztek a reál szakok közül a kertészmérnökire is. Hollanda Dénes dékán elmondta a lapnak, az újnak mondható angol–német–magyar fordítói szakon is túljelentkezés volt. A műszaki szakokra viszont kevesen jelentkeztek.