Magyarország

2008.01.27. 17:00

Fidesz: Továbbra se kelljen dobozdíjat fizetniük a leukémiás betegeknek

<p>A Fidesz szerint embertelen, hogy február elsejétől dobozdíjat kell fizetniük a szklerózis multiplexben, a leukémia egyes fajtáiban és a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknek is. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/mi-a-leukemia/cn/boon-news-em_01-20070916-041508"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<B><A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/mi-a-leukemia/cn/boon-news-em_01-20070916-041508">A leukémiáról </A></B></p>

Éppen ezért azt követelik, hogy az Egészségügyi Minisztérium azonnal vonja vissza az erről szóló intézkedését - mondta Kupper András, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes tagja vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus kifejtette: korábban semmit sem kellett fizetniük a gyógyszereikért a szklerózis multiplexben, a leukémia egyes fajtáiban és a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknek. Február elejétől azonban már nekik sem lesz térítésmentes a medicinák kiváltása: dobozdíjat kell fizetniük érte. Kupper András elmondta: egy évvel ezelőtt Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy 12 betegségcsoport esetében továbbra is ingyenesek maradnak egyes gyógyszerek, nem kell térítési díjat fizetni utánuk. A felsorolt betegségek között volt a szklerózis multiplex és a krónikus veseelégtelenség is - tette hozzá.

Miközben a kormány és az Egészségügyi Minisztérium állandóan forráshiányra hivatkozik, azt látjuk, hogy pénz van - mondta. Kupper András. Az Új Magyarország füzetre 125 millió forintot költöttek, az egészségügyi tárca pedig 400 millió forinttal szándékozik támogatni a népszavazási kampányt, hogy intézkedéseit így propagálja. Az utóbbi összeg 1,3 millió ember dobozdíjára lenne elég - mondta. Kupper András szerint semmilyen érv nem szól amellett - amit a kormányzat hangoztat -, hogy a konvergencia-program miatt van a megszorításra szükség.

Ez egy olyan intézkedése az Egészségügyi Minisztériumnak, ami "nemcsak, hogy szakmailag rossz; nemcsak, hogy gazdaságilag nem indokolható meg, de egész egyszerűen embertelen" - fogalmazott az ellenzéki politikus. Hozzátette: "halkan kérik vagy hangosan követelik", hogy ezt az intézkedést azonnali hatállyal vonja vissza az Egészségügyi Minisztérium.

 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!