Magyarország

2007.10.16. 21:12

Parlament előtt az új pénzmosás elleni törvény

<p>Kedden megkezdődött a Parlamentben a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáról szóló törvényjavaslat általános vitája.</p>

A javaslat újraszabályozza például, hogy mikor és milyen mértékben kell a különböző szolgáltatóknak, így a bankoknak átvilágítaniuk ügyfeleiket, illetve a tervezett módosítások között szerepel az is, hogy 2008. március 15-től kezdve már csak előzetes regisztráció után fogadhatnak 3,6 millió forintot meghaladó készpénzt a kereskedők.

Az új jogszabályra egy két évvel ezelőtt hozott uniós irányelv miatt van szükség, aminek december 15-ig kell megfelelniük a tagországoknak, így hazánknak is.

Az új szabályozás értelmében március közepétől már minden kereskedőnek, aki 3,6 millió forintnál nagyobb összegben akar készpénzt elfogadni, a kereskedelmi hatóságnál nyilvántartásba kell vetetnie magát.

További újdonság lehet a jövő évtől, hogy bővül az ügyfeleik átvilágítására kötelezett szolgáltatók ellenőrzését végzők köre. A javaslat szerint a PSZÁF mellett a többi között ügyvédi és közjegyzői kamarák is elláthatnak ilyen feladatot.

A törvénytervezet szerint azoknak a szolgáltatóknak kell átvilágítaniuk ügyfeleiket, amelyek tevékenységük során ki vannak téve annak, hogy szolgáltatásaikat pénzmosásból származó vagyon legalizálására, vagy a terrorizmus támogatására használnák fel. Ilyen szolgáltatónak minősülnek a bankok, a biztosítók, az ingatlanforgalmazók, a kereskedők, az ügyvédek, a közjegyzők és kaszinók.

A javaslat szerint a különböző szolgáltatók elfogadhatják majd az egy másik szolgáltató által végzett átvilágítást is, tehát elvileg nem kell minden esetben ellenőrizni az adatokat.

Átvilágításkor magánszemélyeknél a nevet, lakcímet, állampolgárságot, az azonosító okmány számát, külföldieknél pedig a magyarországi tartózkodási helyet kell rögzíteni, illetve érvényességét ellenőrizni.

Cégek esetében pedig a névre, a székhelyre, valamint a cégbejegyzésre van szükség. Az érintett szolgáltatóknál továbbra is arra kijelölt személyek tartják majd a kapcsolatot a hatósággal, és jelzik azokat az eseteket, ahol pénzmosásra, illetve terrorizmus finanszírozására utaló jelek vannak.

Az ügyvédeknek és közjegyzőknek akkor kell majd ügyfeleiket átvilágítaniuk, ha például letétet őriznek vagy ingatlan adás-vételében közreműködnek.

Ügyfeleik átvilágítását egy 2003-as pénzmosás elleni törvény jelenleg is előírja a veszélyeztetett szolgáltatóknak. Az új szabályozás azonban részletesebb rendelkezéseket tartalmaz és javasolja azt is, hogy egy kockázatelemzés alapján néhány kivételtől eltekintve szabadon eldönthető, hogy egyszerűsített vagy fokozott ügyfélátvilágítást kell-e alkalmazni. Ez utóbbi esetben több adatot kérnek be a szolgáltatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!