Magyarország

2007.10.04. 20:02

Nyugodtan néz a vizsgálat elé a dögei polgármester

<p>Döge polgármestere visszautasítja azokat a vádakat, amelyek a HírTV-ben nyilvánosságra hozott hangfelvétel alapján terjedtek el róla. Ezen állítólag a szabolcsi település vezetője húszmillió forintot kér egy vállalkozótól egy 225 millió forintos uniós pályázat kivitelezésének elnyeréséért cserébe.</p>

Vincze Ferenc Tibor nem tud a felvételről, de szerinte a mai technikával bármikor lehet ilyen jellegű hamisítást is csinálni egy hangfelvétellel.

A nyomozás egy magánfeljelentés alapján indult a 225 milliós dögei pályázat ügyében júniusban. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a polgármestert még nem hallgatták ki az ügyben. A hangfelvételt egyébként a megyei főügyészségen őrzik - tette hozzá. A Független Hírügynökség úgy tudja: nem a megyei főügyészségtől szivárgott ki a hangfelvétel.

Az októberi önkormányzati választáson függetlenként indult, korábban fideszes támogatású Vincze Ferenc Tibor szerint politikai ellenfelei állnak a háttérben, akiknek nem tetszik, hogy vezetése alatt a 2200 lelkes Döge felvirágzott. A polgármester azt mondta: ha ügyeit az illetékes minisztérium vizsgálni akarja, annak is áll elébe, szerinte a település háza táján minden rendben van ugyanis.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter részletes vizsgálatot rendelt el az ügyben, amely várhatóan néhány hétig tart. Újra előveszik az összes számlát, és ellenőrzik, hogy valóban lefolytatták-e a kivitelező kiválasztására a közbeszerzési eljárást. Egyelőre annyit tud, hogy Döge 2004-ben a Regionális Operatív Program keretében valóban elnyert 225 millió forint uniós támogatást egy 237 milliós iskola felújítási projektre. Az eddigi ellenőrzések alapján a pályázat teljesen szabályos volt, a beruházás megvalósult, eddig 180 millió forintot fizettek ki, de a végelszámolás még nem történt meg.

Vincze Ferenc Tibor 2002-ben a Fidesz támogatásával, de függetlenként nyerte meg a polgármester-választást. Ugyanakkor a Fidesz honlapjáról a "2002-ben a Fidesz által indított, vagy támogatott győztes polgármesterek" listájáról szerda délre eltűnt Döge és Vince Ferenc Tibor neve. A Fidesz erre úgy reagált: 2006-ban már nem a párt támogatásával indult Vince Ferenc Tibor.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke csütörtökön azt mondta: Döge független polgármesterét korábban valóban támogatta a Fidesz, de Vincze Ferenc azzal, hogy részt vett az uniós pénzek "lenyúlásában", átállt a másik oldalra, így ismét egy újabb szocialista "pénzlenyúlásról" van szó.

 

Kapcsolódó cikkek:



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!