Magyarország

2007.06.25. 18:08

A teljesítmény volumen korlát emelését kéri a győri és miskolci kórház

<p>Az április elsejétől bevezetett, úgynevezett teljesítmény volumenkorlát emelését kéri Horváth Ágnes egészségügyi minisztertől a győri és a miskolci kórház.</p>

A két regionális hatáskörű intézmény közös levelet juttatott el a tárcavezetőhöz, amelyben arra hivatkoznak, hogy míg a betegszám nem csökkent, az OEP jelentősen csökkentette a mindkét intézmény pénzügyi keretét.
Átgondolatlan és mielőbbi korrekcióra szorul az egészségügyi reform, amely kizárólag a spórolásról szól - mondta a Független Hírügynökségnek Varga Gábor, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa. Az intézményből hiába küldenek el idén 300 embert és vonnak össze osztályokat, így sem tudnak eleget spórolni. Az OEP ugyanis havonta mintegy 100 millió forinttal kevesebb pénzt biztosít az ellátásra.
Ugyanez a probléma a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban is. A kórházak hétfő délelőtti közös videokonferenciáján Csiba Gábor a miskolci kórház főorvosa elmondta, a mostani területi ellátási rendszer működésképtelen, az ellátás színvonala pedig egyetlen területen sem javult. A két intézmény ezért levélben fordult az egészségügyi miniszterhez, amelyben arra kérik, változtassa meg a kórházak volumenkorlátját, ellenkező esetben az intézmények anyagilag ellehetetlenülnek. A kórházigazgatók arra számítanak, hogy ha két-három másik súlyponti intézmény is csatlakozik hozzájuk, akkor a minisztérium valóban megfontolja kérésüket.
A teljesítmény volumen korlát egy kórházanként más és más mutató, amelynek segítségével ki lehet számolni, egy intézmény hány kezelés, ellátás után kap támogatást. A korlátban meghatározottnál magasabb számú kezelést, vizsgálatot az OEP nem finanszírozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!