Magyarország törölje el a munkaerő-korlátozást

A Liberális Gazdasági Kabinet azt javasolja a kormánynak, hogy 2008. január 1-jével törölje el a romániai és bulgáriai munkaerő magyarországi munkavállalásának korlátozását – jelentette be Kóka János, az SZDSZ elnöke, gazdasági és közlekedési miniszter.

„Tegyük lehetővé az Európai Unióhoz most csatlakozó országok polgárai számára a szabad magyarországi munkavállalást” – fogalmazott a pártelnök. Kóka János azt mondta, mivel Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós országok maradéktalanul nyissák meg munkaerőpiacukat a magyar munkavállalók előtt, ezért Magyarországnak is fel kell oldania a korlátozásokat. Az SZDSZ kiáll a munkavállalás szabadsága, a korlátok eltörlése mellett – hangoztatta. A pártelnök-miniszter felidézte, hogy a liberális párt már korábban is világossá tette: szükségtelennek és igazságtalannak tartja a Romániával és Bulgáriával szembeni munkaerő-korlátozásokat.

Az elmúlt egy év bebizonyította, hogy a magyar piacon a kvóta által biztosított külföldi munkaerő megjelenése nem okozott semmiféle problémát – mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány bizonyos területeken. „Szükségünk van a határokon kívülről érkező friss munkaerőre ahhoz, hogy Magyarországon a versenyképességet növelni tudjuk, és az újonnan megjelenő magyarországi beruházások által teremtett többletmunkaerő-szükségletet ki tudjuk szolgálni” – jelentette ki az SZDSZ elnöke.

Nem tartanak a betelepülőktől

Kóka János kitért arra is, hogy Románia uniós csatlakozásával lehetőség nyílik erdélyi magyarok alkalmazására. „Mi már annak idején sem tartottunk 23 millió román betelepülőtől és nem is köteleznénk az erdélyieket a szülőföldön maradásra, ha ők úgy döntenek, hogy Magyarországon szeretnének boldogulni” – fogalmazott a pártelnök.