Magyarok Kenyere – összeöntötték a búzát

Magyarok Kenyere – összeöntötték a búzát
Idén a Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódó ünnepélyes összeöntésnek Orfű (Baranya megye) adott otthont augusztus 7-én, vasárnap.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetve jogelődje által 2011 óta támogatott jótékonysági program mára egy országhatárokon átnyúló, nemzetegyesítő kezdeményezéssé nőtte ki magát.

Dr. Korinek László jogászprofesszor, a 2011-ben indult Magyarok kenyere program ötletgazdája az orfűi malommúzeumban rendezett ünnepi összeöntésen elmondta, hogy idén a tavalyi 440 tonnát is meghaladta a jótékonysági célokra begyűjtött búza mennyisége. Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akcióban magyarországi és határon túli magyarlakta településekről tíz tonna búza érkezett Baranyába, 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, míg tavaly már 440 tonna. „A magyar földművesek azok, akik őrzik a nemzetet” – fogalmazta meg az ünnepi ceremónián a jogászprofesszor. Emlékeztetett arra is, hogy idén a felvidéki Gútáról érkezik a kovász Baranyába, a sót ismét a székelyföldi Parajdról küldik az augusztus 20-i kenyerekhez, amelyek elkészítéséhez – idén először – a legmagyarabb folyóként emlegetett Tisza forrásvidékéről (Kárpátalja) származó vizet használnak. Kitért arra is, hogy idén Kárpátalja összes magyarlakta településéről érkezett búza a Magyarok kenyeréhez. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke arról beszélt, hogy a kezdeményezés lehetőséget teremtett arra, hogy a Kárpát-medence magyarsága ismét egymásra találjon. Kis Miklós Zsolt, a NAK alelnöke a búza összeöntését a Kárpát-medencei magyar gazdák ünnepének nevezve kifejtette: a kezdeményezés példaértékű a nemzet számára, annak megmaradását jelképezi.

Karitatív akció

A támogatásból származó lisztet szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján osztják szét a rászorulók között. A karitatív akció idei nagy kedvezményezettjei között szerepel a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon és a fővárosi Oltalom Karitatív Egyesület. A lisztadományból idén minden magyarországi megye karitatív szervezetei is részesül – mondta a NAK alelnöke.

Az idei évben az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége (EMGESZ) szervezésében, két Bihar megyei szervezet, az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE), illetve a Dél-Bihari Gazdák Egyesülete is bekapcsolódott a mozgalomba. Az EMGESZ-t Orfűn Csomortányi István, a szervezet partiumi alelnöke, az ÉGE ügyvezető elnöke képviselte. A bihari gazdák eddig 4 tonna búzával járultak hozzá (kétszerese a tavalyinak) a Magyarok Kenyere programhoz. A gyűjtés a hét végéig folytatódik az ismert gyűjtőpontoknál. A támogatásnak szánt búzamennyiséget Biharban őrlik majd meg és adják át a megyében működő árvaházaknak.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete