Magyarnóta est neves művészekkel

Magyarnóta est neves művészekkel
A magyar nóta reneszánsza címmel szerveztek nótaestet péntek este a Nagyváradi Állami Filharmóniában. A teltházas közönség előtt a televíziókból is jól ismert népdal- és nótaénekesek léptek fel.

„A magyarnóta igazi hungaricum, megismételhetetlen – a miénk” – e szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket szervezőként a maga és a Bihar megyei RMDSZ nevében Pető Csilla parlamenti képviselő. Felidézett pár olyan tévéműsort (Jó ebédhez szól a nóta, Kívánságkosár), melyet napról napra, hétről hétre várt/vár türelmetlenül a műfajkedvelő közönség. Az ilyen műsorok száma azonban egyre kevesebb, épp ezért az est szervezésével azt szerették volna elérni, hogy „hozzuk vissza a magyar nótát az életünkbe”. A nótaest megszervezésének „mozgatórugója” a nagyszalontai születésű, jelenleg Münchenben élő nótaénekes, Bordás Cecília volt, aki felvette a kapcsolatot Pető Csillával és Szabó Ödönnel, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökével – így valósulhatott meg a rendezvény, mely iránt szemmel láthatóan nagy volt az érdeklődés: a Filharmónia termét teljes egészében megtöltötte a (főként középkorúakból és idősebbekből álló) közönség. Bordás Cecília köszönetet mondott a lehetőségért, hogy itt lehetnek Nagyváradon, „visszahozhatják a magyar nóta reneszánszát”, nótacsokra mellett Petőfi Sándor: Szülőföldemen című költeményét nyújtva át ajándékként a közönségnek.
 
„Hat nap óta szól a nóta”
 
Az est műsorán operettek, népdalok és sok-sok magyar nóta szerepelt, a fellépő énekeseket – akiket jól ismerhetett a közönség, hiszen sokat szerepelnek a Nóta TV-ben és a Duna TV Kívánságkosár című műsorában – a budapesti Unicum Gipsy Band kísérte (igen igényesen) Berki Béla prímás vezetésével. Az „élő legenda” Madarász Katalin mellett Bordás Cecíliának, Koltai Zoltánnak, Bagdi Erzsinek, Koltai Lászlónak, Kali Margitnak tapsolhatott a közönség, mely nem egy esetben együtt énekelt a művészekkel. Olyan jól ismert nóták, operettek, népdalok hangzottak el az est folyamán, mint például: Hat nap óta szól a nóta, Most kezdődik a tánc, Túl az Óperencián, Te rongyos élet, Ó bujdosó székely, tekints fel az égre, Eltörött a hegedűm, nem akar szólani…
Tököli Magdolna