Magyarként megmaradunk, míg egyek vagyunk

Magyarként megmaradunk, míg egyek vagyunk
Bihar megye – Péntek este 8 órakor kezdődött el Érköbölkúton az RMDSZ kampánygyűlése. A falu apraja-nagyja összegyűlt a falu kultúrházában, a gyűlés kezdetére több mint 100 érdeklődő töltötte meg a szépen felújított épület nagytermét.

Gődér Attila helyi RMDSZ-elnök, a falu önkormányzati képviselője üdvözölte a vendégeket: Szabó Ödön megyei tanácsost, az RMDSZ megyei ügyvezető elnökét, Sóki Béla parlamenti képviselőt és Gyurcsik Zoltán polgármestert. Gődér a faluban a közelmúltban történt fejlesztésekről szólva beszélt az új vízvezetékhálózatról, a közvilágítási hálózat fejlesztéséről, az elkészült új iskoláról, valamint a bekötőút javításának a helyzetéről.

A Szomszédnéni Produkciós Iroda műsora után Szabó Ödön elmondta, hogy az oktatáshoz hasonlóan – ahol teljes gerincű oktatásra van szüksége a romániai magyarságnak az óvodától az egyetemig –, szükség van a teljes gerincű magyar képvisletre is az önkormányzatoktól az EU parlamentig. Kijelentette, az RMDSZ 1,5 millió magyart képvisel, majd megkérdezte: ha nem lenne az RMDSZ tudnánk-e kétnyelvű feliratokról, településeink fejlesztéséről és a magyar himnusz elénkeléséről beszélni? A továbbiakban az ügyvezető elnök arról szólt, hogy meg akarnak osztani bennünket. Fontos, hogy az elmúlt időszak eredményeit megőrizzük, mindenki szavazata fontos ehhez, mindenkinek van felelőssége, fogalmazott Szabó Ödön, arra kérve mindenkit, hogy november 24-én menjen el és szavazzon az RMDSZ-re.

Fontos a parlamenti képviselet

Sóki Béla képviselő arról beszélt, hogy Brüsszelben rólunk is döntenek, és milyen fontos az, hogy jelen legyünk egy döntéshozó testületben, hiszen nemcsak újabb eredményeket kell elérnünk, de az ediggieket újra és újra meg is kell védeni. – A magyar nép mindig akkor vesztett, ha megosztott volt, és akkor volt erős, ha egyet akart. Addig tudunk magyarként megmaradni, amíg egyek vagyunk – jelentette ki Sóki.

Gyurcsik Zoltán főként a megyei RMDSZ segítségét emelte ki 2000 óta és arról beszélt, hogy milyen fontos a parlamenti képviselet, hiszen van kihez fordulni Bukarestben, minisztereink, államtitkáraink, képviselőink vannak ott. Mint mondta Brüsszelben sem 3 ember képvisel majd minket, hanem velük egy teljes szakértői gárda utazik majd oda. A főként egyéni problémákat, valamint a falu fejlesztéseit taglaló kérdések nyomán az ülés már a szombatba nyúlt, időközben azonban a téeszes nyugdíjak, a jogosítvány magyar nyelvű megszerzése és az özvegyi nyugdíjak is szóba kerültek, azonban a problémákon felül emelkedve konszenzus alakult ki arról, milyen fontos az, hogy 24-én elmenjenek az emberek szavazni és a közös érdekképviseletre adják voksukat.

 

Cservid Levente