„Magyarellenes támadásokra lehet majd számítani”

„Magyarellenes támadásokra lehet majd számítani”
Nagyvárad – A Magyar Kultúra Napja alkalmából kedden Nagyváradra látogatott Markó Béla RMDSZ-elnök. Délután a megyei szervezet székházában tartott sajtótájékoztatót, kül- és belpolitikai ügyeket is érintve.

A január 26-án Marosvásárhelyen lezajló SZKT-üléssel (Szövetségi Képviselők Tanácsa) kapcsolatban Markó Béla elmondta: a fő napirendi pont a közelgő önkormányzati választásokon induló RMDSZ- jelöltek kiválasztási módozatainak és kritériumainak a meghatározása lesz. Az erre vonatkozó szabályzat már elkészült, csupán véglegesíteni kell, függetlenül attól, hogy végül milyen időpontban lesznek a helyhatósági voksolások. A cél, hogy legkésőbb március közepéig befejeződjenek a jelöltállítások. A szelekció szakmai és politikai kritériumok alapján fog történni, előválasztások vagy pedig konferenciák, nagygyűlések szervezése révén.

Országos politikai ügyekről szólva az RMDSZ elnöke megrökönyödésének adott hangot, amiért a különböző pártok egymás szapulásával vannak elfoglalva, ahelyett, hogy olyan valódi prioritásokra koncentrálnának, mint a tanügy és az egészségügy helyzete, az infrastrukturális és energiatikai ügyek, vagy a decentralizáció. Markó Béla tragikomédiába illőnek és nevetségesnek nevezte, hogy tizennyolc évvel a rendszerváltozást követően dossziék kerülnek elő különböző politikusokról, és az számít mérvadónak, hogy a nyolcvanas évek közepén a Securitate vezetői mit mondtak valakiről.

Független lesz

Újságíró kérdésre válaszolva a politikus pesszimizmusát fejezte ki a kisebbségi törvénynek ebben a parlamenti ciklusban történő elfogadását illetően, mivel megitélésében inkább további magyarellenes támadásoknak lehet majd számítani a Konzervatív Párt (PC) és a Nagyrománia Párt (PRM) részéről, mintsem pozítiv irányba történő elmozdulásra. Külpolitikai kérdésekről szólva Markó Béla azon véleményének adott hangot, hogy Koszovó ügye előbb-utóbb megoldódik, vagyis a tartomány független lesz, csak azt nem tudni még, hogy milyen formában. Hozzátette: modellértékű lehet mások számára is, ahogyan  a Koszovóban élő szerbeknek a helyzete rendeződik majd.

 

Ciucur L. Antonius

 

Címkék: , ,