Magyar tábla a váradi hídon – de nem hivatalos

Magyar tábla a váradi hídon – de nem hivatalos
Vélhetően nem sokáig lesz ott, de azért kihelyezték: a legújabb váradi hídon sem tüntették fel magyarul a folyó nevét, amely fölött húzódik, ezért az EMNP pótolta ezt a mulasztást. Nem titkolják: figyelemfelkeltés ez.


Néhány szimpatizáns, valamint pár arra járó kíváncsi jelenlétében magyar nyelvű feliratot helyeztek el ma délben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi vezetői a nemrég átadott új váradi híd egyik hídfőjénél. A Szilvás mellett lévő, és Constantin Prezan katonatisztről elnevezett híd esetében is elmulasztotta ugyanis az önkormányzat a kétnyelvűség érvényesítését, vagyis a Körös nevét csak románul tüntették fel. A sokadik olyan eset ez, amikor a magyar megnevezéseket szándékosan mellőzik – a legismertebb az, hogy következetesen megtagadják a magyar történelmi közterület-elnevezések feltüntetését -, ezért az EMNP figyelemfelkeltésből maga lépett. Előzőleg kimentek a helyszínre, méretet vettek a tábláról, sőt a betűtípust és a betűk méretét is rögzítették, és ez alapján legyártattak egy, a román nyelvűhöz hasonló magyar nyelvű feliratot tartalmazó táblát is. Ezt szerelte fel a román alá Csomortányi István az EMNP megyei elnöke, valamint Moldován Lajos Gellért, a Néppárt váradi szervezetének elnöke. Elmondták: ezzel is újra fel kívánják hívni a figyelmet a témakör megoldatlan ügyeire. Arra számítanak, hogy ezt a táblát is hamar eltüntetik majd (ezért eleve csak az egyik hídfőre készíttettek ilyet, és csak műanyagból). Ám ha ez is eltűnik, vagy ezt is megrongálják, továbbá ha nem követi a többi magyar nyelvű felirat kihelyezése, de az önkormányzat részéről, az is nagyon beszédes.

Indoklás

A helyszínen Csomortányi István, az EMNP megyei elnöke elmondta: „Nagyon örülünk annak, hogy új híddal gazdagodott a város, hasonló beruházásokra szükség van. Viszont a város vezetése ezúttal is megfeledkezett egy fontos részletről, nevezetesen arról, hogy ne csak a folyó román, hanem a magyar neve is szerepeljen. Ezért úgy döntöttünk, hogy pótoljuk ezt, egyfajta polgári engedetlenségi akció keretén belül. Engedélyt nem kértünk, úgy gondoljuk, hogy e figyelemfelkeltő akciónak azt kell szolgálnia, hogy a többi hídfőnél és a többi hídnál maga az önkormányzat helyezze ki ezeket a feliratokat. Reméljük, ez a mostani tábla nem fog az Őssi és a Rogériusz negyed közötti hídnál kihelyezett magyar nyelvű felirat sorsára jutni, amely négy órát sem bírt ki a helyén, hamar eltávolították figyelmes emberek és szorgos kezek. A városvezetés javítsa ki a hibáit, és helyezze ki a magyar elnevezéseket tartalmazó feliratokat is.

Jelen pillanatban Romániában több jogszabály is garantálja, sőt, van, amelyik előírja a földrajzi és közterületi elnevezések feltüntetését a nemzeti kisebbségek nyelvén is. Többek között a Strasbourgban elfogadott kisebbségvédelmi keretegyezmény, illetve a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartája. Mindkettőben tételesen szerepel az, hogy ott, ahol igény van és számbelileg is indokolt, az adott kisebbség nyelvén is ki kell helyezniük a helyhatóságoknak e megnevezéseket. Sőt, bátorítaniuk kell az ilyen feliratok kihelyezését”.

Szeghalmi ÖrsA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .