Magyar szilveszteri mulattság Belényesben

Magyar szilveszteri mulattság Belényesben
Bihar megye – Amint az a lapunkban többször is megjelent előzetesből kiderült, úgynevezett „magyar szilveszterrel” búcsuztatták az évet a belényesi és környékbeli települések magyarjai.

Szilveszter napján már kora délutántól folyt a készülődés a belényesi  Bunta vendéglőben, hogy mire a vendégek megérkeznek, minden a helyén legyen. A gyülekezőt este 7 / 8 órára hirdették a szervezők, amit a vendégsereg be is tartott, és rövid melegedés után meg is kezdődött a táncos mulatság, amihez Antal Péter  és zenekara szolgáltatta a zenét. Az ünnepség nem maradt áldás nélkül sem: a főétel felszolgálása előtt Filep Attila  kisnyégerfalvi református lelkész mondott imát, éjfélt megelőzően pedig Szigeti Ferenc  nagyremetei tiszteletes búcsuztatta a 2010–es esztendőt.

Polgármesteri üdvözlet

Az éjfél utáni percekben tiszteletét tette a rendezvényen, és köszöntötte annak résztvevőit Adrian Domocoş  polgármeter, Gheorghe Costin  alpolgármester, illetve Kiss János  tanácsos. Az éjféli pezsgőbontás után emelkedett hangulatban folytatódott a tánc 1 óráig, amikor a Himnusz előtt – a vendéglátók jóvoltából – egy, a magyar nemzeti színekben pompázó torta került az asztalra. A házigazda szerepét felvállaló Szarvadi Gyula  helyi RMDSZ–alelnök – aki az esemény kitalálója és mozgatórugója is volt – rövid beszédben köszönte meg, hogy valóra vált egy álom: sok ember gyűlt egybe a szorványban! „Meg kell mutatnunk, hogy itt éltek, élnek és minden bizonnyal a jövőben is élni fognak magyarok. Meg kell szólítanunk egymást, mivel összefogás és egymás segítése  nélkül ez a rendezvény sem jöhetett volna létre”, fogalmazott, megköszönve a megyei szervezet támogatását is.

Felvágták a tortát

Ezek után került sor a már említett torta felszelésére, amit Szarvadi Gyula szervezőtársával, Mikló Ernővel  ejtett meg. A sokaság – lakodalmi hagyományokra utalva – csókot követelt a két fiatalembertől, aminek ők egy kis krém egymásra kenésével tettek eleget. Haza senki nem sietett, szinte mindenki hajnalhasadásig  ropta a táncot, bár a buli vége felé egyre szomorúbban vették tudomásul, hogy vissza kell térni a szürke hétköznapok programjaihoz. Ám a sikert látva bizonyosak lehetünk a folytatásban, amire már egy évet sem kell várni!