Magyar személyiségek nevei románul?

Magyar személyiségek nevei románul?
Vági László és Pásztor Sándor RMDSZ-es tanácsosok tegnap sajtótájékoztatón mondták el, miképpen szavaz majd a frakció a Helyi Tanács délutáni ülésén bizonyos kérdésekben és mi okból.

Pásztor Sándor arról szólt: úgy gondolja, hogy a magyar utcanevek felfestése egy érthető reakció arra, hogy – bár pont egy éve szavazták meg – a tanács mind a mai napig nem ültette gyakorlatba azt a határozatot, mely szerint a magyar helyesírás szabályai szerint kell feltüntetni a magyar törtnelmi személyiségekről elnevezett utcák nevét, illetve az utca, park, tér, sétány, út, híd megnevezéseknek magyarul is szerepelniük kell a táblákon. Ezzel szemben egy olyan tervezetet készültek szavazásra bocsátani a tegnap délutáni ülésen, melyben minden utcanév románul van – még a Szent Lászó utca is úgy szerepel, hogy Sf. Ladislau – és több utcának egyszerűen nyoma veszett. A kiiktatott utcák neveinek egy külön függelékben kellene szerepelniük, melyről utalás is szerepel a határozattervezetben, de maga a függelék nincs sehol. Az urbanisztikai bizottság tagjaként a tanácsos szóvá tette, hogy ez egyáltalán nincs rendben, s ezzel a bizottság többi tagja is egyetértett.

Üzletek nélkül

Amint Vági László elmondta, többek között két kezdeményezésről szavaznak a délutáni ülésen: hogy készüljön-e el a Kossuth (Independentei) utcán, az Eminescu szobor mögött létesítendő multifunkcionáis parkoló, illetve a Nagyváradi Gyermekkórház mellé tervezett multifunkcionális parkoló megépítéséhez szükséges műszaki geológiai tanulmány és részletes városfejlesztési terv. A városatya kifejtette: a Kossuth utcai szabad hely a város legértékesebb területe, sokkal jobb lenne, ha egyszer majd egy olyan épület létesülne ott, amely a város érdekét szolgálná, illetve azt képviselné, s emellett persze parkolóval is rendelkezne. „Nem etikus egy ilyen helyen parkolót létesíteni” – mondta a tanácsos. A gyermekkórház mellett létesítendő multifunkcionális parkolóval kapcsolatban pedig elmondta: a városnak az a része már így is túl van zsúfolva különféle üzletekkel, az ottani lakosok elégedetlenek. Parkolóra szükség van, arra viszont nem, hogy „multifunkcionális” legyen, azaz újabb üzletek nyíljanak ott. Azt javasolta, készüljön egy felmérés arról, hogy a Rogériusz negyednek azon a részén hány üzlet van, és hogy indokolt-e újakat nyitni. Mint mondta, egyetértenek a geológiai műszaki tanulmány, illetve a részletes városfejlesztési terv elkészítésével, de magukkal a tervezett beruházással nem.

Neumann Andrea