Magyar szakos tanárok tanácskozása

Nagyvárad- Szombat délután az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében soron következő tanácskozásukat tartották a Bihar megyei magyar szakos tanárok. Az összejövetelnek meghívottjai is voltak.

A megyei különböző pontjairól érkezett magyartanárok mellett a tanácskozáson részt vett Pásztor Gabriella államtitkár, Bánházi Emőke, az Oktatásügyi Minisztérium magyar szakos tanfelügyelője, Demeter Ignác, a szaktárca mellett működő Országos Értékelő Bizottság tagja, Tóth Márta, az Ady Líceum igazgatónője, valamint a magyar vizsgatételeket összeállító országos bizottságnak a tagjai is. Biró Rozália alpolgármester arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy az idei év tavaszától kezdve sorra látogatja a magyar tagozatokkal (is) rendelkező iskolákat, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy különböző típusú információkhoz lehet jutni a hivatali irodában, az igazgatókkal tárgyalva és a tanári közösségekkel beszélgetve. Arra hívta fel a figyelmet, hogy butaság lenne, ha a romániai magyarság nem használná ki azokat az “elképesztő” lehetőségeket, melyek abból fakadnak, hogy a közigazgatás különböző szintjein képviselve vagyunk. Ha nem élünk ezekkel, az idő múlásával lassan feledésbe merülnek, hangsúlyozta, majd hozzátette: a pedagógusoknak különös szerep jut az anyanyelv ápolásában, hiszen ők foglalkoznak a gyermekekkel, a jövő nemzedékével.

 

Szakmai felelősség

Lakatos Péter parlamenti képviselő a magyar nyelv oktatásának fontosságát szem előtt tartva arra kérte a jelenlevőket, hogy a vizsgatételek összeállításánál próbáljanak egészséges kompromisszumot kötni abban az értelemben, hogy ezek eleget tegyenek a tanári követelményeknek, de ugyanakkor azt is vegyék figyelembe, hogy ha túl igényesen vannak megszerkesztve, akkor csökkenthetik a diákok átlagjegyét, és értelemszerűen a továbbtanulási lehetőségeiket. A politikus a tételeknek román nyelvről magyarra történő helyes fordításának a fontosságát is kiemelte, majd azzal fordult a tanárokhoz, hogy tekintsék személyes felelősségüknek a tanítványaiknak az irodalmi versenyekre való küldését, mert másképpen hiába harcolnak ki az önkormányzati vezetők támogatásokat erre a célra. Pásztor Gabriella államtitkár a kommunikáció jelentőségét emelte ki, és arra bíztatott mindenkit, hogy “noha több fronton is cselekednek ellenünk”, vállalja a szakmájával és hivatásával járó felelősséget. A megbeszélés második felében szakmai kérdésekről esett szó.

 

Ciucur L. Antonius