Magyar szakos tanárok megbeszélése

Magyar szakos tanárok megbeszélése
Nagyvárad – Hétfő délután az Ady Endre Középiskola dísztermében szokásos félévi megbeszélésüket tartottak a megye magyar szakos tanárai. Kiss István György tanfelügyelő ismertette a legújabb tudnivalókat.

A tanfelügyelőség üdvözletének tolmácsolását követően a hónap elején Marosvásárhelyen megrendezett szaktanácskozás részleteit ismertette Kiss GyörgyIstván tanfelügyelő. Szóba került többek közt az felmérés, amely az elmúlt tanévben készült a negyedikes diákok dolgozatairól, s amelyből kitünik, hogy a tanulók teljesíthettek volna jobban is magyar nyelvből. Emellett arra is fényt derült, hogy a falusi gyermekek eredményei gyengébbek a városiakénál, azonban ez a közvélekedéstől eltérően nem a település nagyságára, hanem a diákok adottságaira és a tanárok munkájára vezethető vissza.

A tanfelügyelő úgy vélte: az idén talán hamarabb el lehet kezdeni a felkészülést az érettségire, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szóbeli érettségi vizsgán immár hivatalosan is használni lehet majd az iskolák által biztosított szöveggyűjteményeket. Az új tizenkettedikes tankönyvről elmondta: követi az eddigi trendet, “valamiféle történelmiség betartásával”. Persze nem kötelező ezt használni, mert csak egy az alternatív könyvek közül.

Kiss István György arra is figyelmeztette a jelenlevőket, hogy a különböző vizsgákon és versenyeken a tanterv alapján vannak összeállítva az anyagok, tehát aki betartja ezt, az nem hivatkozhat arra, hogy a tételek olyan anyagokat tartalmaznak, ameddig még nem érkeztek el az irodalmi órákon. A tanfelügyelő a tanterv követelmény rendszerére, valamint a tanári portfólió összetételére is kitért, végezetül pedig azt se rejtette véka alá, hogy kevés fiatal jelentkezik magyar tanárnak, a pedagógusok közül pedig túl sokan ragaszkodnak mereven a tankönyvhöz és kevesen használják a diferenciált oktatást.

Ciucur L. Antonius