Magyar szakemberekre van szükség

Magyar szakemberekre van szükség
Nagyvárad – Április 3-4. között a Partiumi Keresztény Egyetem, a felsőfokú tanintézet diákszervezete (PKED) és a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PKED) második alkalommal szervez Partiumi Közgazdász Napokat.

A II. Partiumi Közgazdász Napokon, illetve a rendezvény keretében lebonyolított Kárpát-medencei Gazdasági Vetélkedőn egyetemi hallgatók, szakemberek, professzorok és vendégelőadók vesznek részt. A csütörtök délelőtti megnyítón a rendezők nevében Nagy Erika köszöntötte az egybegyűlteket, külön megemlítve dr. Geréb Zsolt rektor, Szabó Ödön megyei önkormányzati képviselő és dr. Biró András tanszékvezető nevét. Ilyés András főszervező arra hívta fel a figyelmet: a kétnapos szakmai összejövetel célja, hogy teret biztosítson az egymástól távol élő, de azonos terveket szövögető fiatal közgazdász hallgatók számára ahhoz, hogy egymást jobban megismerjék, felfedezzék az önmagukban rejlő lehetőségeket és hasznos tapasztalatokkal gazdagodjanak.

Dr. Geréb Zsolt úgy vélte: az egyetemi életben az elméleti felkészülés mellett a gyakorlati tréning is lényeges, hogy a hallgatók kapcsolatba tudjanak lépni azoknak a közigazgatási szerveknek, szolgáltatói egységeknek, vállalkozásoknak vagy intézményeknek a képviselőivel, amelyeknél a tanulmányaik elvégzését követően esetleg elhelyezkednek majd. A menedzsment és a turisztikai szakos diákokra ez különösen érvényes, a tanácskozás pedig ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szakmai és személyes kapcsolatok egyaránt megerősödjenek.

Tudás és nyelvismeret

Szabó Ödön előadásában kihangsúlyozta: fontos, hogy az önkormányzatokhoz, illetve más közigazgatási intézményekhez felkészült magyar gazdasági szakemberek kerüljenek, mert nagy szükség van igazi vezető személyiségekre. Előnyt jelent számukra, hogy böngészhetik a magyarországi államigazgatási szakirodalmat, példát meríthetnek az anyaországi tapasztalatokból, illetve az, hogy a magyar közösségben nagyobb az önszerveződési készség. “A tudás kamatoztatható egyénileg és közösségileg is, azonban ezen túl a román szaknyelvet is ismerni kell”, tette hozzá a politikus. Szabó József, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) alelnöke a frissen végzettek befektetési lehetőségei témakörben osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel, számos érdekes és megfontolandó tanáccsal szolgálva.

Ciucur L. Antonius