Magyar-román konferencia Aradon is: Közös múlt – európai jövő

Akt.:
Fotó: Nyugati Jelen
Fotó: Nyugati Jelen
Az aradi polgármesteri hivatal és a Surján László volt keresztény-demokrata Európai Parlamenti képviselő által vezetett Charta XXI. megbékélési mozgalom Közös múlt – európai jövő címmel szervezett konferenciát szombaton Aradon, amely a román-magyar viszony alakulását elemezte száz évvel az 1918-as egyesülés után.

‘Az egyesülés századik évfordulója jó alkalom arra, hogy elgondolkozzunk azon, hogy mit fogunk tenni a következő száz esztendőben. Boldog akarok lenni barátommal, szomszédommal, és amikor barátom, szomszédom ünnepel, mellette szeretnék lenni. És nagy szeretettel olyan ünnepséget akarok szervezni, amelyen barátom, szomszédom mellettem lehet. Meg szeretnénk őrizni a kapcsolatunknak ezt a szintjét, hogy megmutassuk azokat az értékeket, amelyek mellett elköteleztük magunkat, és akkor mindenkinek szép lesz a 2018-as esztendő’ – hangoztatta a konferencián Gheorghe Falcă aradi polgármester.

Surján László, a Charta XXI. megbékélési mozgalom vezetője elmondta: a konferencia szervezését azon félelmek indokolták, hogy 2018 a beteljesülés helyett az egymásnak feszülés éve lehet. Ennek első jelét már év elején megadta az akadémia 84 tagja által aláírt idegengyűlölő, magyarellenes üzenet.
‘Meg kell értenünk, hogy ami a lakosság egy részének örömforrás, a másik részének szomorú emlék. El kell fogadnunk az egyik közösség örömét és meg kell értenünk a másik fél bánatát’ – mondta Surján László.
Hangsúlyozta: ebben a helyzetben a toleranciának kell a legfontosabb szerepet játszania.
‘Ha nem lesz tolerancia, az egy kis gondból nagy problémát generálhat. (…) Innen, Aradról üzenünk Bukarestnek és Budapestnek, hogy sikerül megoldást találnunk, és nem jelent problémát egymás méltóságának tiszteletben tartása’ – tette hozzá a Charta XXI. vezetője.

Gabriel Andreescu román emberjogi aktivista, a Charta XXI. tagja arról beszélt, hogy az egyesülés rendjét Aradon dolgozták ki, ezért fontos innen üzenetet küldeni Bukarestbe és Budapestre. ‘Egy fontos év következik, amit eltérően ítélnek meg a románok és a magyarok. Elsősorban azokra a tényezőkre kell hogy emlékeznünk, amelyek összekötnek és egy pillanatra sem szabad szem elől tévesztenünk, hogy milyen fontos a köztünk lévő béke’ – szögezte le Andreescu.
Az eseményen felszólat még többek között Smaranda Enache, a Pro Europa Liga alapítója és ügyvezető társelnöke, Makai Béla, Miskolczy Ambrus és Szokoly Elek.
A Surján László volt keresztény-demokrata Európai Parlamenti képviselő által alapított Charta XXI. megbékélési mozgalom célkitűzése a közép-kelet európai népek közötti megbékélés elősegítése. A szervezet rendszeresen szervez megbeszéléseket, konferenciákat Magyarországon, Szlovákiában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában, Ukrajnában és Romániában.

A Közös múlt – európai jövő című konferenciára azért Aradon került sor, mert ez a város kapta 2015-ben a Megbékélés és együttműködés díját, egy évvel később pedig, a Charta XXI. mozgalom Jean Monet emlékérmet adományozott Gheorghe Falcă polgármesternek a közép-kelet európai népek közötti megbékélés érdekében kifejtett tevékenységéért.

www.agerpres.ro