Magyar-román katasztrófa elhárítás

Bihar megye – Közös, katasztrófa elhárítási kommunikációs rendszert épített ki egy év alatt Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye. A két ország határmenti katasztrófavédelmi szervezetei 80 millió forintos EU támogatásból, olyan informatikai eszközöket vásároltak, amelyek segítségével gyorsabb és hatékonyabb lesz a térségben az árvízvédelmi munka és a katasztrófa elhárítás.

Műholdas helymeghatározók és korszerű térinformatikai rendszer segíti ezentúl a katasztrófavédelmi szakembereket a magyar-román határ mentén. A fejlesztést az utóbbi években Románia felől érkező gyakori árvízi vészhelyzetek indokolták. A Berettyóújfaluban bemutatott kommunikációs rendszer használatával -a szakemberek szerint – gyorsabb, hatékonyabb és lényegesen olcsóbb lesz a kárelhárítás illetve egyszerűbb lesz felkészülni a védekezésre is.

Az új rendszernek köszönhetően vészhelyzetekben sokkal könnyebben reagálhatnak majd a. A pénzt az Interreg nevű, határokon átnyúló projektben, pályázaton nyerték.. A pénzt kifejezetten az árvízi védekezéssel kapcsolatos informatikai rendszerek fejlesztésére lehetett felhasználni.