Magyar-román hadgyakorlat

Magyar-román hadgyakorlat
A Cross Landing elnevezésű magyar-román háromnapos hadgyakorlat leglátványosabb magyarországi programjára került sor szerdán délelőtt a magyar-román és ukrán hármas határhoz közeli Rozsály falu mellett – tájékoztatta az MTI-t Janka Norbert orvos ezredes, gyakorlatvezető.

A feltételezés szerint két helikopter összeütközött a levegőben és lezuhant. A balesethez riasztották mind a román légierőt, mind a 86-os számú szolnoki helikopter bázist. A feladatok végrehajtásába bekapcsolódtak az Országos Mentőszolgálat szakemberei is.
A gyakorlat szerint leghamarabb a csengeri önkéntes tűzoltók értek a terephez, akik mátészalkai társaikkal az égő helikopterekből mentették ki a balesetet szenvedő legénységet és utasokat.
A közös gyakorlat célja, hogy az érintett szervek együttműködésének színvonalát is vizsgálni tudjuk – mondta Janka Norbert.
Hozzátette: a terület biztosításába a határőrség, a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai is bekapcsolódtak, a mentősök a feltételezett baleset sérültjeit látták el, akik a zuhanás mellett, égési sérüléseket is szenvedtek. A példás összefogás mellett a civil szervezetek azzal segítettek, hogy a Kelet-magyarországi Speciális Mentők szakemberei is “véletlenül” arra jártak – mondta az orvos ezredes.