Magyar-román együttes kormányülés lesz ma Nagyszebenben

Együttes ülést tart szerdán a romániai Nagyszebenben a magyar és román kormány. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerda reggel érkezik a magyar küldöttséggel, Calin Popescu Tariceanu román kormányfő már kedd este óta a városban tartózkodik. Nagyszeben az idén Európa Kulturális Fővárosa.

A közös kormányülés egyik fő témája a közlekedés és infrastruktúra lesz – jelentette be a román kormány. A nyilatkozat szerint a két állam közötti közúti és vasúti személyforgalom, illetve az áruszállítás javítására törekszenek, ennek megfelelően szóba kerül az országokat összekötő, valamint a IV-es páneurópai folyosó nyomvonalán húzódó autóutak és vasútvonalak korszerűsítése.

A találkozón megteszik az első lépéseket egy magyar-román ifjúsági iroda létrehozása is.

Napirenden szerepel még a mezőgazdaság és a környezetvédelem, a kultúra, a kisebbség és az oktatás problémája, valamint szociális és egészségügyi témák. A román fél kérni fogja, hogy Magyarország teljesen nyissa meg munkaerőpiacát a román munkavállalók előtt. A magyar-román közös kormányülést több mint háromszáz rendőr biztosítja, emellett készenlétben áll a tűzoltóság, a mentők és a katasztrófavédelem.