Magyar rendőrök Biharban

Magyar rendőrök Biharban
Megkezdték szolgálatukat Bihar megyében a Magyarországról érkezett rendőrök. Szerda délelőtt bemutatták őket Nagyváradon. Nyár végéig maradnak. Román kollégáik Magyarországon vannak.

Magyarországi rendőrök kezdtek szolgálatot Bihar megyében. Mint arról már beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt román rendőrök álltak munkába Hajdúszoboszlón, az ottani romániai turisták segítésére – a magyar kollégáik mostani érkezése az együttműködés következő szakaszát jelenti. Az Aranyi István főkapitány-helyettes vezetésével érkezett küldöttséget a megyei rendőrség székhelyén mutatta be szerdán a sajtónak Adrian Bucur Bihar megyei rendőrfőkapitány. Kérdésinkre Bucur elmondta: nincsenek pontos kimutatások arról, hogy egy-egy nyári idényben hány magyarországi fordul meg Biharban, „de mindenképp több tízezer”. Ezzel szemben viszont például a hozzánk közel eső Hajdúszoboszlón könnyebb a román turisták számának megállapítása, hiszen ott az élményfürdőbe szóló jegyek eladása alapján lehet számolni. A Váradra jött magyar delegációból végül csak két rendőr marad itt. Őket időnként újak váltják majd Magyarországról, s augusztus végéig teljesítenek szolgálatot Félixfürdőn, Biharfüreden, Pádison, Vársonkolyoson és Réven, váltogatva a helyszíneket.
Aranyi István főkapitány-helyettes elmondta: a két megye rendőrségének kooperációja a schengeni csatlakozástelőkészítő közös akciók sorába illeszkedik. „Románia várhatóan jövőre lép be a schengeni övezetbe, s a nyugati határok ellenőrzésének megszűnte után a térség bűnözői szabadabbnak érezhetik magukat. Azért vagyunk, hogy ezt az érzésüket visszafogjuk” – mondta Aranyi. Adrian Bucur Bihar megyei rendőrfőnök jelezte: miközben először érkeztek ide magyar rendőrök, a Bihar megyéből Hajdúszoboszlóra kihelyezett román kollégáik már harmadszor teljesítenek ilyen szolgálatot.
 
Konkrétumok
 
A magyar rendőrök a Bihar megyei helyszíneket váltogatva látják el feladatukat, egy-egy román egyenruhással közösen, vegyes járőröket alkotva. Augusztus végéig maradnak, bár időnként új kollegáik váltják le őket. Így 4–10. között a Félixfürdőn segítik majd a magyar turistákat, 11–15. között Biharfüreden járőröznek, 16–23. között Pádison, 24–28. között pedig Vársonkolyoson és Réven.
Szintén a magyar turisták segítésére, de román kezdeményezésre a Bihar megyei rendőrség olyan telefonvonalat hozott létre, amelyen biztosítja, hogy a nyár végéig magyarul is tudó román rendőr válaszol. Próbából mi is felhívtuk tegnap a 0758/225–629-es számot. Azt tapasztaltuk, hogy valóban működik, s magyarul is lehet bejelentést tenni, információt kérni, bár elsőre egy olyan személy vette fel, aki csak románul tudott, s meg kellett várni, amíg adja kollégáját. Egyébként ezen a segélyvonalon elmondták: máris hívták őket Biharban tartózkodó magyarországi turisták, különféle gondokkal.
Bemutatkozó sajtótájékoztatójukon a Váradra érkezett magyar rendőrök vezetője, Aranyi István elmondta: Magyarországon viszont nincs hasonló vonal románok számára, mivel ott alig van románul beszélő magyar rendőr. „A Magyarországon lévő román turisták viszont hívhatják a 112-őt, ahol bármilyen nyelven kérhetnek segítséget”. Adrian Bucur különben elmondta: a két rendőrség kooperációját illető terv, hogy a romániai hívószámot esetleg permanenssé teszik – már ha kapnak erre uniós támogatást.
 
Románok Magyarországon
 
Mint röviden már megírtuk, pár napja Hajdúszoboszlón teljesít szolgálatot két nagyváradi rendőr törzsőrmester a Bihar megyei Rendőr-főfelügyelőség kötelékéből; a magyarul és románul is beszélő rendőrök hétfőtől augusztus végéig nyújtanak segítséget a fürdővárosba érkező román turistáknak.
Fekete Csaba rendőr dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője hétfői hajdúszoboszlói sajtótájékoztatóján közölte: a két romániai törzsőrmester az elmúlt évekhez hasonlóan a strandfürdő területén és a város frekventált pontjain teljesít közös szolgálatot a magyar kollégákkal. Munkájuk része lesz a közvetlen segítségnyújtáson túl a tájékoztatás és a tolmácsolás is – tette hozzá. Fekete Csaba elmondta: Hajdú-Bihar megyében augusztusban kiemelt fontosságú a rendőri munkában a nagyrendezvények biztosítása Debrecenben, a Hortobágyon és a gyógyfürdő miatt Hajdúszoboszlón, ezek mellett a nyári szabadságolások következtében a Románia felé vezető határátkelők igényelnek kiemelt figyelmet.
A dandártábornok az MTI érdeklődésére hozzátette, hogy a terveik között szerepel hasonló megállapodás lengyel rendőri egységekkel, de konkrétumot ezzel kapcsolatban egyelőre nem tudott mondani.
 
Jó visszajelzések
 
Adrian Bucur rendőr ezredes, a Bihar megyei rendőrfőnök (aki egyébként maga is jól beszél magyarul) elmondta, hogy a román turistáktól nagyon jó visszajelzéseket kapnak a kollégáik munkáját illetően. Közlése szerint jövőre, Románia schengeni övezethez való csatlakozásával még több látogató érkezése várható. Ezzel együtt még szorosabb együttműködésben fog dolgozni a két ország rendőrsége, várhatóan több rendőr teljesít majd közös szolgálatot a határ két oldalán – fűzte hozzá.