Magyar osztályok a művészeti iskolában

Magyar osztályok a művészeti iskolában
Tíz év óta először fordult elő tavaly, hogy nem indult magyar tagozatos ötödik osztály a nagyváradi Művészeti Líceumban. Az idén igyekeznek mindent megtenni, hogy ez ne ismétlődhessen meg.

Amint Huszár István alpolgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, sajnos az úgynevezett külsős magyar tagozatos ötödik osztályt sem tudták beindítani, hiába próbálták más döntésre bírni a megyei főtanfelügyelőt. A későbbiekben Rácz Eliza, a tanintézet aligazgatója mondta el: tavaly nem jelentkezett elég gyermek ahhoz, hogy elindulhasson a magyar ötödik osztály, amikor pedig el szerették volna érni, hogy legalább a külsős indulhasson el, a főtanfelügyelő arra hivatkozva utasította el őket, hogy ez nem szerepel a beiskolázási tervben.

Osztályok

„Nem számítottunk a tavalyi törésre, úgy gondoltuk, lesz elég magyar gyerek, hogy elindulhasson az ötödik osztály. Idén, hogy ez ne ismétlődhessen meg, szeretnénk, ha minél többen tudomást szereznének az iskola által nyújtott lehetőségekről” – mondta az aligazgató. Minden jel arra mutat, tette hozzá, hogy elindulhat a külső magyar tagozatos hatodik osztály is, tehát azok a szülők, akik tavaly nem tudták ide íratni gyereküket ötödikbe, megtehetik az idén. A gyerekeknek részt kell majd venniük egy tehetségfelmérőn, tudtuk meg.

A következő tanévtől tehát indul egy zene és képzőművészeti magyar osztály, huszonöt hellyel, egy külsős zene osztály, melyen a diákok ingyenes zeneoktatásban részesülnek különböző hangszereken (nagybőgő, cselló, gitár, fuvola, mélyhegedű, kürt, trombita, oboa, ütős hangszerek) s a főhangszer mellett zongora és zeneelmélet oktatásban is részt vesznek.

Felkészítő

Indul továbbá zene szakos, valamint képzőművészeti szakos magyar kilencedik osztály, mindkettő huszonnyolc helyet biztosít. A kilencedik osztályba való tehetségfelmérőre május 23-án és 24-én lehet feliratkozni, a próbák május 25 és 28 között zajlanak. A tehetségpróbától nem kell félni, jegyezte meg az aligazgató, áprilistól ingyenes felkészítőn is részt vehetnek a jelentkezők.

Feliratkozni hétfőtől csütörtökig nyolctól fél ötig lehet, illetve pénteken nyolctól 14 óráig az intézmény titkárságán. Érdeklődni a 0259.411274, illetve a 0359.802306 telefonszámon lehet.

Huszár István elmondta: családapaként ő maga sem gondolta, hogy gyerekei a művészeti iskolába fognak járni. Rohanó világunkban nincs időnk egymásra, s talán nem is vesszük észre, hogy a gyerek jól rajzol, vagy jó hangja van. Az aligazgató pedig hozzátette: a szülők rendszerint „biztos” szakmát akarnak a gyermeknek, de mi az, ami manapság biztos? Ha a gyerek szorgalmas és tehetséges, meg fog tudni élni ebből és sokat számít, hogy azzal foglalkozik, amit szeret…

Nyílt nap
Március 30-án, szerdán délután fél öttől iskolai bemutatót szerveznek a tanintézet dísztermében azoknak a diákoknak, illetve szüleiknek, akiket érdekelnek a magyar osztályok. Ennek során megtekinthetik majd a műtermeket, betekintést nyerhetnek az iskola életébe, megismerkedhetnek a szaktanárokkal. Ebben az iskolában szoros kapcsolat alakul ki a tanárok és a diákok között, mivel az oktatás csoportok szerint zajlik, a zeneórákon pedig egy tanár és egy diák vesz részt. Említésre méltó az is, tudtuk meg az aligazgatótól, hogy az érettségin a diákok kilencven százaléka átment.