Magyar nyelvvizsga

Szatmár megye – Az idei tanévben is jelentkezhetnek az érdeklődők magyar nyelv és irodalom kompetenciavizsgára.

A vizsgán a XII. osztályos középiskolás diákok mellett a korábbi évfolyanmok végzősei is részt vehetnek, az oklevelet többek között munkavállalás területén is hasznosíthatják a diákok, mivel vannak vállalatok, ahol ezt is figyelembe veszik — mutatott rá GálGyöngyiSzatmármegyei magyar oktatásért felelős szaktanfelügyelő.

A vizsga során a jelentkezőknek egy szakdolgozatot kell elkészíteniük bármilyen témában — néprajz, kultúra, irodalom vagy más területről —, mely dolgozatot egy bizottság előtt szóban meg kell védeniük, amit az illető irányító tanára mellett a szaktanfelügyelő és egy szaktanár értékel. GálGyöngyi elmondta, szerinte azon szempontból is hasznos a kompetenciavizsga, hogy az elkészítése során a fiatalok megtanulják, hogyan kell egy dolgozatot összeállítani — jegyzetelés, dolgozat megírásának követelményei stb. —, amit a későbbiekben is hasznosíthatnak.

A magyar kompetenciavizsgára bárki jelentkezhet, aki magyar nyelven végezte a középiskolát — a jelentkezőknek részvételi szándékukat az illető iskola titkárságán kell jelezniük, ahol végeztek. A program négy éve indult, ami egyre népszerűbb a fiatalok körében. Az elmúlt évben például volt olyan tanintézmény, ahol 90 diák jelentkezett a vizsgára — tette hozzá GálGyöngyi.

Címkék: , ,