Magyar nyelvű táblák a BBTE-n

Magyar nyelvű táblák a BBTE-n
Kolozsvár – Hivatalosan és nem hivatalosan is magyar nyelvű táblákat függesztettek ki a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) több épületében – erősítette meg az MTI érdeklődésére Magyari Tivadar, az egyetem rektorhelyettese.

Hétfőn az intézmény több kolozsvári épületében a román nyelvű Dohányozni tilos! felirat mellé magyar és német táblát is elhelyeztek ismeretlen személyek. Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) szóvivője nem kívánt reagálni az MTI azon kérdésre, hogy vajon ők szerelték-e fel ismét a feliratokat. Magyari szerint az ilyen kezdeményezések nem segítik, hanem elodázzák a többnyelvű környezet kialakítását a BBTE-n. Egyúttal arról tájékoztatott, hogy ez utóbbi kérdés napirenden szerepel az egyetem vezető testületeiben, s ennek köszönhetően a Bölcsészkaron a magyar tanszékek neve napok óta magyarul is olvasható. Ez utóbbi táblákat az egyetem vezetőségének jóváhagyásával függesztették ki.

Belső épület-berendezési kérdés

Hozzátette: a többnyelvű feliratozás fokozatos kiterjesztését a BBTE jelentős, de természetes belső épület-berendezési kérdésnek tekinti. Jelezte: a román vezetőséggel folytatott megbeszélései több hónap óta zajlanak, és immár főleg technikai természetűek. A magyar feliratozás kiterjesztési folyamatának az üteme részben attól függ, milyen gyorsan tervezik meg és fordítják le, illetve készítik el a táblákat. „Nem meglepő tehát, hogy ezek a terem- és iroda-megnevezések már több nyelven megjelentek, illetve több magyar egyetemi személyiség szobrait is elkészítik” – mondta Magyari Tivadar, aki hangsúlyozta: a feliratokat az egyetemnek kell kitennie a saját költségén, egységes tervezés alapján. Hantz Péter tavaly november 22-én szerelt fel több magyar nyelvű táblát a BBTE épületeiben az ellen tiltakozva, hogy a feliratozásról már 2005-ben meghozott egyetemi határozatnak nem szereztek érvényt. Ezt követően a BBTE szenátusa őt és Kovács Lehel adjunktust is eltávolította az egyetem oktatói közösségéből.