Magyar nyelvű ősbemutató

Nagyvárad – A Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata 2007. november 18-án, vasárnap 19 órakor mutatja be Kazem Shahryari A nők színei című darabját.

A magyar nyelvű ősbemutatató megtekintésére a nagyszínpadon kialakított stúdióba várják a nézőket. Kazem Shahryari kurd származású francia szerző 2006-ban írta A nők színei című színművét, amelyet 2007 márciusában saját rendezésében mutattak be először a franciaországi Vitry-sur Seine-i Jean Vilar Színházban. A színmű megírását egy éven át tartó beszélgetéssorozat inspirálta, amelyet Shahryari európai országokban élő, különféle foglalkozási körből és társadalmi rétegből származó nőkkel folytatott. Az kaleidoszkopszerűen felépített előadás egy különös térben zajlik. Miután tűzeset miatt az autópályát mindkét irányba lezárták, két fiatal lány Lola és Elsa – anélkül, hogy egymás útját kereszeteznék – elindulnak, hogy helyet keressenek, ahonnan telefonálhatnak és egy senki földjéhez hasolnó helyre érkeznek, ahol egy kávézót meg egy régi telefont találnak.

Különös tér

Ez a tér ugyanakkor a kérdéseiknek a tere is. Ott találkoznak a kávézó furcsa tulajdonosával, Zekkel, aki a múlt és jelen összemosódó horizontjából jeleníti meg számukra a kétségeiket, a lázadás és a szüntelen pusztulás szellemét, ugyanakkor Zek anyjával, France-szal, aki a vizet mint az élet őselemét kínálja nekik. A különös helyszínen megidéződnek még a szerelmeikkel folytatott párbeszédek, a történelmi kényszerek és társadalmi normák szorításában maguknak utat kereső szülők, nagyszülők, dédszülők történetei, hogy egyre közelebb vigyenek azokhoz az összefüggésekhez, amelyben a két lány párhuzamosan futó és egymásban tükröződő eszmélődése zajlik. A magyar nyelvű őbemutatót követően a Szigligeti Társulat Párizsban, a Jean Vilar Színházban vendégszerepel A nők színei című produkcióval. Nagyváradon legközelebb december 2-án lesz látható az előadás. A nagyváradi magyar nyelvű ősbemutatató megtekintésére a nagyszínpadon kialakított stúdióba várják a nézőket