Magyar mítoszok újragombolva: a Székelyföldi Legendáriumról a közmédiában

Magyar mítoszok újragombolva: a Székelyföldi Legendáriumról a közmédiában
A Székelyföldi Legendárium Erdély gazdag mondakincsének gyűjtését és feldolgozását tűzte ki céljául. A Székelyföldi Stúdiónak köszönhetően szerdán ezekből kaphatunk ízelítőt.

Szerda délelőtt, az M1 műsorán a nézők megismerkedhetnek a hét éve alakult Székelyföldi Legendárium csapatának legújabb munkáival, és részletet is láthatnak a Szent László című filmből is. A székelyudvarhelyi Székelyföldi Stúdió munkatársa, Kudelász Nóbel élőben jelentkezik a részletekkel.
A szerkesztők a bőség zavarával küzdöttek: nyáron is igen aktív volt a Legendárium csapata. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával közel egyórás dokumentumfilmet forgattak Szent László legendák erdélyi helyszíneiről, méghozzá egy igazán élvezetes, road movie stílusban. A film hamarosan DVD-én is megjelenik, a munkatársak ezen kívül a Legendárium GPS mobil applikációját, és a történetek számítógépes játék-feldolgozását is készítik.
Az alkotók a jövőben sem pihennek a babérjaikon, további egy tucat – egyelőre magyar nyelvű – rajzfilmrész előkészületei folynak. A csapat a könyvek szerelmeseire is gondol: készül a Szent László nevéhez köthető legendákat egybegyűjtő kötet és nemsokára megjelenik a Székelyföld Várai című, kézzel illusztrált album is.
„A kutatásaink nyomán bejártuk egész Erdélyt, többek között a Tordai-hasadékot és Kerlést, annak a csatának a helyszínét, amely megannyi Szent László freskón szerepel – avatja be a nézőket a forgatás részleteibe Fazakas Szabolcs, a Legendárium ötletgazdája. – Azért volt izgalmas a kutatómunka, mert öt, eddig nem ismert Szent László legendával is gazdagabbak lettünk.”
Adás: szeptember 30., szerda (M1, magyar idő szerint 11.20 óra)