Magyar-magyar megegyzeés

Egyre gyakrabban hallani a magyar-magyar megegyezésről, ugyanis, mivel Erdélyben a magyaroknak már két szervezetük (pártjuk) van, nyilván a parlamentbe külön-külön kell kiharcolniuk a bejutást.

Ezért most szükséges, hogy, miután szétváltak, megegyezzenek, hogy minél több magyar jusson be a parlamentbe, és hogy ott majd az erdélyi magyarságot és Erdély fejlődését képviseljék. A régi rendszerben ez nem így volt, mindenkinek diktáltak. Nehezen vártuk azt a időt, hogy egyszer majd az erdélyi magyarok egy szervezetbe tömörülhessenek, és maguk irányítsák a magyarság sorsát. Ez ’89-et követően meg is adatott, megalakult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

Megoszlottunk

Most, amikor szükség lenne az egyetértésre, hogy Erdélynek különböző stratégiai fontosságú dolgokat harcoljanak ki, a magyarság megoszlott. Az RMDSZ mellett megalakult a Magyar Polgári Párt. Ezzel megoszlottak a jogok is. Érdekes módon most jöttek rá, hogy ez így nem jó, kezdenek egymással levelezgetni, tanácskozni, hogy megbeszéljék, mit lehetne tenni. De nyilván nem mindenben értenek egyet, mert különben egyek lennének. A magyarság értetlenül áll ezen tények előtt, nem érti, hogy eddig egységre törekedtünk, most kinek érdeke a megoszlás. Itt a szervezet vezetői kellene közös nevezőre jussanak, nem pedig a magyarságot megosztani. Volt már az erdélyi magyarság kitéve megannyi megosztásnak. Voltunk már erdélyi magyar magyarok, román magyarok, osztrák magyarok, mindez saját hazánkban, Erdélyben. Most, amikor szabad magyarok lehetünk, örüljünk és kezet fogva együtt alakítsuk, védjük jogainkat. Ne keressünk külön utakat, hisz egy a célunk, szabadon, boldogan élni saját hazánkban. Ehhez csak egység és tiszta józan politika kell.

Miért fontos az egység?

Ne feledjük el, hogy kívül rekedtünk az anyaország határain, más közegben kell biztosítani saját létünket, anyanyelvünket. De ehhez egységre van szükségünk. Sok példát vehetünk a múltból, a Nagyhatalmak a II. Világháború után Németországot ketté választották, hogy egymással legyenek elfoglalva, ne a világgal. Mi is így járnánk. Nem vehetünk példát egy nemzetállamról, mint Magyarország, mert ott szükséges, hogy több párt működjön, de egy kis nemzetcsoporton belül ez csak elszakadást jelent. Lehet, nem mindenkinek ez a véleménye, de sajnos az élet már többször bizonyította, hogy kis tömegben a többpártrendszer csak széthúzást jelent. Ezért tehát szükségünk van arra, hogy a magyarság egységét erősítsük, békésen együtt éljünk, dolgozzunk az itt élő nemzetekkel, tiszteljük egymást, vezetőink pedig próbáljanak egységre jutni.

Tarpai Ferenc, Érbogyoszló