Magyar-magyar küzdelem Cséfán

Magyar-magyar küzdelem Cséfán
Az elmúlt hétvégén zajlott le a Bihar megyei Cséfán a nemzetközi minősítésű CAI –B nemzeti fogathajtó verseny, amely egyben a nemzeti bajnokság első fordulója volt.

A rangos versengésre huszonegy fogat nevezett be: tizenhárom Romániából és nyolc Magyarországról. Tekintve, hogy jelen pillantaig a cséfai megmérettetés az egyetlen romániai nemzetközi verseny, az érdeklődés is ehhez mérhető volt. A romániai élvonal versenyzői mellett ott voltak a magyar világbajnok csapat jeles képviselői, többek között Nyúl Zoltán, Hódi Károly és Nagy Sándor is. Mivel a 2011-es esztendő világbajnoki év és a nemzetközi szabályzat alapján csak azok kerülhetnek be a világbajnokságon induló nemzeti keretbe, akik mindhárom lovukat nemzetközi versenyen minősítik és az itt elért pontszámuk az előre meghatározott minimális pontszámnak megfelel, ezért sokan indultak az eseményen. A rendezvény első napján, pénteken a díjhajtásra kerítettek sort a rendezők-szervezők. Ez a szám a várakozásoknak megfelelően hazai győzelemmel zárult, hiszen ezt a versenyszámot az érköbölkúti Rákóczi Gergő nyerte.

Készülhetnek a vb-re

Sajnos, a győztes bihari hajtó számára következő két versenyszám nem a legmegfelelőbben alakult: még a pénteki nap Gergő egyik lovát kisebb baleset érte és így a következő két futamon csak a pótlovaival indulhatott. A maratoni versenyszámban szintén romániai győzelem született: ezt a versenyszámot Bajkó Tibor nyerte, aki a Hargita megyei Krigel Sportklub színeiben állt rajthoz. Két nap után Rákóczi Gergő még a második helyen állt, a harmadik napon az akadályhajtás után Bajkó Tibornak sikerült megőrizni első helyét, miközben Pál Attila feljött másodiknak, míg Rákóczi Gergő a harmadik helyen végzett. Hogy a mezőny mennyire erős volt, mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy két nap után a második és a hetedik hely között még olyan minimális volt a különbség, hogy minden eredmény elképzelhető volt. A verseny további sorrendjében a harmadiktól a hatodik helyig olyan nagytudású magyar versenyző mint Nyúl Zoltán, Hódi Károly és Pap János végzett, akik mindhárman már voltak a magyar világbajnoki válogatott tagjai. Az igen jól sikerült rangos megmérettetés pozitívuma, hogy a három napos versengést követően kikristályosodni látszik az idei franciaországi világbajnokságon résztvevő román csapat névsora, amely nagy valószínűséggel a Pál Attila, Rákóczi Gergő és Bajkó Tibor alkotta team lesz.

Címkék: ,