Magyar kultúránkat ünnepeljük Biharországban

Akt.:
Magyar kultúránkat ünnepeljük Biharországban
Az idén is négy biharországi városban, Nagyváradon, Debrecenben, Berettyóújfaluban, valamint Margittán ünneplik közösen kultúránkat január 19–24. közt. A szervezők csütörtökön az RMDSZ nagyváradi székházában tartottak sajtótájékoztatót, ismertetve a részleteket.

Különféle partnerintézmények és szervezetek, a civilek és az oktatási intézmények bevonásával az idén januárban is közösen ünnepli számos rendezvény meghirdetésével magyar kultúránkat immár 16. alkalommal Nagyvárad és Berettyóújfalu, mely eseménysorozathoz tavaly Margitta és Debrecen is csatlakozott.

Kolozsvári István, a berettyóújfalui önkormányzat kulturális menedzsere kifejtette: ők január 17-én, kedden kezdenek, egy pódiumbeszélgetéssel, melynek témája az 500 éves reformáció. Ennek helyszíne a Nadányi Zoltán Művelődési Ház színházterme, kezdési időpontja helyi idő szerint 17 óra, és váradi vonatkozása, hogy előadást tart dr. Fleisz János egyetemi tanár. Szintén itteni vonatkozású, hogy január 21-én, szombaton 15 órakor a Mozi Galériában Erdély partiumi szemmel címmel a Tibor Ernő Galéria alkotóközösségének nyílik csoportos kiállítása. Szintén e napon szervezik meg 18 órától a magyar kultúra berettyóújfalui gálaestjét, melyen köszöntőt mond Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő is.

Konferencia

Dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke arra hívta fel a figyelmet: január 23-án, hétfőn 11 órától a Berettyóújfalui Járási Hivatalban a Debreceni Törvényszék, a Berettyóújfalui Járásbíróság és a Bihari Múzeum A jogszolgáltatás története Berettyóújfaluban címmel szervez konferenciát, valamint bíróságtörténeti kiállítást a modern bírósági szervezetrendszer létrejöttének 145. évfordulója alkalmából.

Dr. Papp Csaba, a debreceni önkormányzat tanácsnoka azt nyomatékosította: idén szeptember 30-án lesz 25 éve annak, hogy a cívisváros és Nagyvárad testvérvárosi kapcsolatra lépett, illetve a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet megpályázó Debrecen egész Biharországot, illetve Nagyváradot is bevonná a programokba, amennyiben sikerrel jár. Ugyanakkor a RO-HU-s program keretében megpályázna egy 12,5 millió euró értékű zászlósprojektet, melynek keretében a kulturális inkubátorházként működtetendő Latinovits-színház komplexumnak lenne egy váradi székháza is, illetve fel lenne újítva a Szigligeti Színház színpadtechnikája, felszerelése. Az idei debreceni kultúra ünnepe váradi vonatkozása különben, hogy bemutatják Bakó Endre: Irodalmi őrvárosok (Debrecen és Nagyvárad irodalmi kapcsolatai) című kötetét.

Váradi programok

A nagyváradi programokat Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke ismertette. Január 19-én, csütörtökön 13 órától a Szacsvay iskola tornatermében skype-on beszélgetnek Szacsvay László színművésszel. 17 órától dr. Soós István polgármesterről tart előadást a várban Pásztai Ottó, a Premontrei Öregdiákok Egyesülete és a PBMET szervezésében.

Január 20-án, pénteken 11 órától a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete rendezésében Imre Zoltán kultúrantropológus tart prezentációt az Ady Emlékmúzeumban A nagyváradi magyar irodalmi élet a két világháború között címmel. 16 órától A magyar kultúra közös értékünk címmel rendez összejövetelt a BINCISZ a Szent László Líceumban könyvbemutatóval, előadással és zenés műsorral. 18 órától a Várad folyóirat szervezésében Gittai István Létesszencia című verseskötetét ajánlják az olvasóközönség figyelmébe az Illyés Gyula könyvesboltban.

Január 21-én, szombaton 11 órakor A Világban Élő Román és Magyar Fotóművészek 11. Nemzetközi Szalonját avatják az Euro Foto Art Galériában. Szintén 11 órától a váradi RMDSZ és a Tanoda Egyesület szervezésében több érdekes előadás hangzik el a várban: Nagyvárad társadalmának metamorfózisa 1910–1941 között; Nagyvárad megmentett toronyórái.

Díjak átadása

Január 22-én, vasárnap 11–14 óra között a kultúráról beszélgetnek a Lorántffy központban a Partium Alapítvány és az In Memoriam Jakobovits Miklós Társaság közös lebonyolításában. 16 órakor Dombi Géza festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Tibor Ernő Galériában. 17.30 órakor a Várad folyóirat és az OSZK szervezésében a Szigligeti Stúdióban bemutatják a nagyváradi nyomdászat 450 éves történetéről szóló könyvet („Tipográfia régtől fogva…”). 19 órától a Szigligeti Színházban adják át a három A Magyar Kultúráért-díjat, a három emlékplakettet, és az egy életműdíjat, mely után a Máli néni című vígjátékot lehet megtekinteni.

Január 23-án, hétfőn 12 órától Együtt szaval a nemzet a Szacsvay iskolában, majd ugyanott 13 órától Baki-Szmaler Györgyi rajztanárnő munkáiból nyílik tárlat.

Ciucur Losonczi Antonius