Magyar kultúránkat ünnepeljük a héten

Magyar kultúránkat ünnepeljük a héten
Nagyvárad-Kedden az RMDSZ-nél sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália váradi alpolgármester és Muraközi István berettyóújfalui polgármester a magyar kultúra idei ünnepi rendezvényeiről. A váradi önkormányzat 5 ezer lejt, a berettyóújfalui pedig fél millió forintot különített el rá.

 

 

A Magyar Kultúra Ünnepe alkalmából, a Bihari Napló és Erdély Online médiatámogatásával, immár XII. alkalommal szervez közös rendezvényeket a Bihar megyei RMDSZ, a váradi önkormányzat, a helyi civil szféra, a berettyóújfalui önkormányzat és Nova Villa 2010 Nonprofit Kft., Kelemen Hunor romániai kulturális és örökségvédelmi miniszter, valamint Halász János magyarországi parlamenti államtitkár fővédnökségével.

Muraközi István berettyóújfalui polgármester az ottani eseményeket ismertette, melyeknek szokás szerint váradi vonatkozásai is vannak. Így például január 19-én, csütörtökön helyi idő szerint 9 órától műveltségi vetélkedőt szerveznek a Nadányi Zoltán Művelődési Központban váradi (adys, szent lászlós és szacsvays) és berettyóújfalui diákok részvételével Kultúránk gyökerei- Bihar hiedelem- és mondavilága elnevezéssel, 15 órától pedig Város, kinek nem látni mását címmel dr. Fleisz János és Péter I. Zoltán köteteit mutatják be a Sinka István Városi Könyvtár olvasótermében, köszöntőt mond Pálfi Anikó berettyóújfalui alpolgármester. Január 20-án, pénteken 16.30 órai kezdettel Ferenczy Béla „Ciromka” váradi grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Képgalériájában, melyet megnyit Kolozsvári István kulturális menedzser, és fellép Herczegfalvi Zoltán hegedűművész. Január 23-án, hétfőn 17 órától Ady Endre istenes versei hangzanak el Meleg Vilmos színművész előadói estje keretében a Református Gyülekezeti Teremben.

Biró Rozália alpolgármester a nagyváradi alkalmakra tért ki. Arra hívta fel a figyelmet: január 21-én, szombaton 17 órától kerül sor a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériájában Kárpáti Gusztáv berettyóújfalui festőművész tárlatának nyitóünnepségére, melyen beszédet mond Holló Barna grafikusművész és közreműködik Herczegfalvi Zoltán hegedűművész. Ugyanaznap 18 órától az Ady Endre Középiskola dísztermében tartják A magyar kultúra sorsa című rendezvényt a BINCISZ és a debreceni Megyei Népfőiskolai Egyesület közös lebonyolításában. Január 22-én, vasárnap 19 órától a Szigligeti Színház biztosít helyszínt az ünnepségsorozat gálaestjének, melyre a meghívók már tegnap elfogytak. Beszédet mondanak: Biró Rozália, Muraközi István és Kelemen Hunor, és a Magyar Kultúra-díjak is kiosztásra kerülnek, ezeket az RMDSZ szakbizottsága itélte oda. Az est Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című alkotásának bemutatásával zárul, az öt magyar tannyelvű váradi középiskola diákcsoportjainak az előadásában.

 

Egészségbiztosítás

 

A sajtótájékoztatón Varga György-Lajos, a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnök-vezérigazgatója is jelen volt, aki az általa vezetett intézményt múlt évi tevékenységét értékelte. Többek közt elhangzott: 2011-ben a hivatal adatbázisában 41.371 hozzájárulást tartottak nyilván a következő megoszlásban: 22.823 cégengedéllyel rendelkező fizikai személy (egyéni magánvállalkozó), 14.565 jövedelem nélküli személy, 3.263 mezőgazdaságból élő fő és 720 önkéntes biztosítással rendelkező. A 41.371 hozzájárulást fizető személyből 12.061-nek van tartozása az OEP felé, több mint 20 millió lej értékben. A tartozások behajtása érdekében az intézmény 4.471 felszólítást és végrehajtási végzést állított ki. Az elmúlt év során a cégek és a fizikai személyek 7.542 iratcsomóhoz nyújtottak be igazoló iratokat, a betegszabadságok 12,1 millió lej értékű kifizetése céljából, az Egészségbiztosítási Pénztár pedig körülbelül 9 hónapos tartozást halmozott fel a gyógyszertárak és 30 naposat a kórházak irányába.

 

Kettős állampolgárság

 

Biró Rozália a váradi lakosok nevében köszönetet mondott Muraközi Istvánnak azért a szívélyes és megható fogadtatásért, amelyben az állampolgársági esküt letevők részesülnek Berettyóújfaluban. Mint kiderült, azon személyek közül, akik az RMDSZ segítségét vették igénybe a kettős állampolgársági dosszié összeállításakor, közel 1000-en tették le az esküt Berettyóújfaluban és folyamatban van további 1000-1500 eljárás, így a kölcsönös támogatásnak köszönhetően lehetőség nyílt igazi régióvá forrasztani Biharország magyarok lakta térségeit a határ két oldalán.

 

Ciucur Losonczi Antonius