Magyar képviselők az EP-ben kisebbségi kérdésekről

Tabajdi Csaba szerint a romákkal kapcsolatos olaszországi események az uniós szintű kisebbségpolitikai szabályozás megteremtésének sürgető szükségét igazolják.

Az Európai Parlament (EP) nemzeti kisebbségügyi frakcióközi munkacsoportjának elnöke – az EP hétfői strasbourgi ülésén, napirend előtti hozzászólásában az Olaszországban tartózkodó, zömmel Romániából érkezett romák – és a körülöttük egy olasz állampolgár meggyilkolása nyomán kialakult közhangulat – kapcsán kifejtette, hogy a római események is igazolják: a brutális gyilkosság és az azt követő kisebbség- és idegenellenes reakciók miatt az európai parlamenti képviselők jogosan fejezték ki felháborodásukat. “Ebben a felháborodásban azonban jó adag képmutatás is van, hiszen az Európai Unió csak akkor emeli fel hangját kisebbségi kérdésekben, ha tragédia történik” – mondta. Tabajdi Csaba kifejtette: örvendetes, hogy az EP szocialista frakciója azonnal és határozottan ítélte el az olaszországi kisebbségellenes megnyilvánulásokat. “Kívánatos lenne, ha példájukat az egész Európai Parlament követné. Továbbá jó lenne, ha a kollektív bűnösség elvének alkalmazását bármely kisebbség, így a szlovákiai magyarság esetében is széles körben ítélnék el európai fórumokon” – tette hozzá.

Tabajdi Csaba kérte az Európai Parlament elnökét, hogy még a jelenlegi ciklusban jelölje ki a parlament kisebbségpolitikai felelősét, aki folyamatosan figyelemmel kísérné a kisebbségek helyzetét és felhívná a képviselők figyelmét a kisebbségi jogsértésekre. Mohácsi Viktória EP-képviselő arról szólt napirend előtti hozzászólásában, hogy ő már korábban, a román és a bolgár EU-csatlakozás vitájában is említést tett a romák integrálását célzó politika hiányáról. Amennyiben a kisebbségi csoportok a jobb élet reményében hagyják el hazájukat, az is probléma, de óriási probléma az, ha diszkriminatív helyzet áll elő az Európai Unió tagállamaiban – mondta. Szerinte itt az ideje olyan átfogó stratégia megalkotásának, amely a romák teljes körű integrációját célozza. Nem csupán a stratégia megalkotására van szükség – tette hozzá -, hanem uniós alapot is létre kell hozni az integráció érdekében, különös tekintettel az oktatási szegregáció megszüntetésére.