Magyar iskolákban nincs elbocsátás

Magyar iskolákban nincs elbocsátás
A Tanügyminisztérium vonatkozó határozata értelmében Bihar megyében 330 posztot kell megszüntetni a tanintézményekben. Magyar tannyelvű iskolákban ez a csökkentés nem jár együtt elbocsátásokkal.

A Tanügyminisztérium által kiadott határozat minden megyére vonatkozóan megszabja az oktatási intézményekben lévő posztok beosztások számát. Bihar megyében valamivel több mint 8300 posztot szabott meg a tárca, és megyénkben 330 posztot kell megszüntetni a tanintézményekben. A határozat nem szabja meg azt, hogy ebből a 330 posztból mennyi kell legyen az oktatói állás, és mennyi az adminisztratív és kisegítő személyzet. Mindezt Kéry Hajnaltól Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettestől tudtuk meg, aki lapunknak elmondta, hogy a tanfelügyelőség a múlt héten kezdte meg az egyeztetést az iskolákkal, és sietni kell, ugyanis mindössze két hetet kaptak a tanfelügyelőségek arra, hogy a megkövetelt munkahely-leépítést gyakorlatba ültessék. Kéry Hajnaltól megtudtuk, hogy a 330-ból mintegy 75 poszt érint olyan iskolát, ahol magyar tannyelvű oktatás is folyik, és ezek közül mintegy ötven poszt kifejezetten magyar tannyelvű iskolákra vonatkozik. A főtanfelügyelő-helyettes egyelőre konkrét adatokkal nem tudott szolgálni a leépítésekre vonatkozóan, hiszen jelenleg is folynak az egyeztetések az iskolákkal. Mint elmondta, az eddigi megbeszélések azt mutatják, hogy a megyében kevesebb mint 330 embert bocsátanak el, hiszen több iskolában már eleve úgy építették fel a katedrákat, hogy több tanárnak csak minimális óraszáma van, márpedig az iskola nem mehet minimális óraszám alá. Voltak olyan iskolák, ahol az évek során a nyugdíjazások, felmondások következtében már olyan alacsony lett a kisegítő személyzet létszáma, hogy ott már nem tudnak tovább csökkenteni. Kéry Hajnal elárulta, hogy a miniszteri határozat célkitűzése az, hogy az iskolai dolgozók száma arányban legyen a gyereklétszámmal, és mivel az idei tanévben jelentősen csökkent a diáklétszám az előző évhez képest – például kevesebb kilencedik osztály indult, mint egy évvel korábban –, ezért a személyzetnek is csökkennie kell. Kérdésünkre válaszolva Kéry Hajnal elmondta, hogy a Bihar megyei magyar tannyelvű iskolák nincsenek ilyen helyzetben, hiszen meg tudták őrizni diáklétszámaikat, hanem inkább a kétnyelvű iskolák és a szakiskolák diáklétszáma csökkent.

Posztok csökkennek, létszám nem

Tóth Márta az Ady Endre Líceum igazgatónője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tanintézménytől három kisegítői személyzeti posztot és 1,44 tanári posztot vágtak le. Tóth Márta elmondta, hogy az oktatói tevékenység átszervezésével sikerült megspórolni az elvárt költségeket, így a tanári állomány megmarad, míg a kisegítő személyzet vonatkozásában két dolgozó már nyugdíjba ment, egy személyt pedig ideiglenes jelleggel vettek fől, így tőle korábban válnak meg a tervezettnél. Szabó Zsuzsanna a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatónője közölte, hogy esetükben 1,20 posztcsökkentést írtak elő az oktatói gárda tekintetében, de sikerült úgy átszervezni az iskolában az oktatási tevékenységet, hogy ne kelljen senkitől sem megválni. Hozzátette, hogy az iskolában már amúgy is kevesebb a kisegítő személyzet létszáma, mint amennyire szükség lenne, tehát ebben a vonatkozásban nem kértek tőlük további csökkentést. Hochhauser Enikő a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium aligazgatója elmondta, hogy náluk 1,70 tanári posztot kellett megszüntetni, amit az iskola szintén óra-átcsoportosításokkal oldott meg, vagyis nem volt szükség elbocsátásokra, és minden oktatónak megmaradt a katedrája. A kisegítő személyzet tekintetében nem voltak követelmények, hiszen mint az aligazgató megjegyezte, amúgy is kevesebb a személyzet a szükségesnél. Pásztor Gabriella a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatónője lapunknak elmondta, hogy nem lesznek elbocsátások az iskolában a minisztériumi határozat nyomán sem az oktatói gárda, sem a kisegítő személyzet köréből. Zalder Éva a nagyváradi Szent László Teológiai Líceum igazgatónője elárulta, hogy tőlük öt oktatói poszt megszüntetését kérték. Mint mondta, ennek nyomán főként a társult tanárok és a helyettes tanárok munkáját szervezték át, így ebben az iskolában sem kellett senkit elbocsátani. Pozitív hír, hogy az iskola kapott egy plusz kisegítő személyzeti állást, így az iskola alkalmazni tudtott egy portást.

Pap István

Címkék: ,