Magyar görögkatolikus zarándoklat fiataloknak

Akt.:
Magyar görögkatolikusok csoportja a papi szeminárium udvarán Vadas Krisztián parókus lelkésszel
Magyar görögkatolikusok csoportja a papi szeminárium udvarán Vadas Krisztián parókus lelkésszel
A debreceni székhelyű Hajdúdorogi Főegyházmegye partnerségben a Nagyváradi Görögkatolikus Püspökséggel augusztus 7-12. között zarándokutat szervez fiataloknak Nagyvárad-Máriapócs közt.

Vadas Krisztián váradi görögkatolikus parókus lelkész az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: a zarándoklatot tulajdonképpen a debreceni székhelyű Hajdúdorogi Metropolia szervezi. Több mint tíz éve ugyanis minden esztendőben a máriapócsi búcsúra ifjúsági gyalogos zarándokutat hirdet, Nagyboldogasszony ünnepe előtt. Mindig más helyről indulnak, és egész héten zarándokolnak. Idén, mivel Szent László-év van, úgy döntöttek, hogy Nagyváradról kelnek útra, Bihar megyében pedig a következő településeken haladnak keresztül: Hegyközszáldobágy, Hegyközpályi, Hegyközcsatár, Tóttelek, Siter, Alsótótfalu, Fegyvernek, Szentjobb, Hegyközszentmiklós, Kágya, Csokaly, Székelyhíd, Érselénd, Érsemjén, hogy aztán átlépjék a határt.
Úgy kapcsolódik be a programba az itteni román görögkatolikus püspökség, hogy vannak magyar ajkú közösségek is, ugyanakkor pedig, mivel körülbelül 300 fiatalra számítanak, ezért a szervezésbe is besegítenek.
Újdonságnak számít, hogy ugyan a határ innenső oldaláról, a Partiumból mindig voltak jelentkezők és résztvevők, de most először fordul elő az, hogy magának a zarándoklatnak egy részét az anyaország határain túl bonyolítják le. Minimum 16 évesek kell legyenek a zarándokok, hiszen egy többnapos rendezvényről van szó, felső korhatár viszont nincs.

A program

Augusztus 7-én, hétfőn van az érkezés és a gyülekező a váradi görögkatolikus papi szeminárium udvarán, 14-19 óra között meglátogatják a római katolikus Székesegyházat, majd 19 órától vecsernye kezdődik a Szent Miklós katedrálisban, melyen Kocsis Fülöp metropolita is részt vesz, aki egyébként végigmegy a zarándokúton. Este 9 óra után kulturális programok lesznek a várban, a táncház meghívottja az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport.

Augusztus 8-án, kedden reggel 6.30 órakor indulnak a zarándokok a szeminárium udvaráról, a Magheru/Sztaroveszky út- Dózsa György út- Sánc utca vonalon. 10.30 órakor római katolikus misén vesznek részt a tótteleki katolikus templomban, majd a helyi kultúrházban ebédelnek a továbbindulás előtt. A tervek szerint este 7 óra körül érkeznek meg a szentjobbi katolikus templomhoz. Augusztus 9-én, szerdán délben a kágyai Pongrácz-kastélyban ebédelnek, 15.15 órakor szent liturgián vesznek részt a csokalyi görögkatolikus templomban. Ezt követően 17 óra körül érkeznek meg a székelyhídi római katolikus templomhoz, az éjszakát a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban töltik. Augusztus 10-én, csütörtökön 11 órakor szent liturgián vesznek részt az érseléndi görögkatolikus templomban, és az előzetes elképzelések szerint 18 órakor lépik át a román- magyar határt az Érmihályfalva/Nyírábrány átkelőnél.

Aki végig akar menni, annak regisztrálnia kell a gorogkatolikus.hu honlapon, de a különböző településeken röviden időre bárki bekapcsolódhat, ettől függetlenül.

Váradon Vadas Krisztián parókus atya vezetésével öt évvel ezelőtt szerveződött újra a magyar görögkatolikus közösség, jelenleg körülbelül 30 családról tudnak.

Bizánci rítus

Az egyházkormányzat rendjében az adott megyés püspök felelős a joghatósági területén élő hívekért, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűek, illetve milyen nyelven beszélnek, ezért püspöke a váradi magyar görögkatolikusoknak is a román nemzetiségű Virgil Bercea. Ugyanakkor bár az egyetemes katolikus anyaszentegyházhoz tartoznak, különlegességük a bizánci rítus, hiszen a II. Vatikáni Zsinat dokumentumai is kimondták, hogy a keleti katolikusok a keleti rítussal kell gazdagítsák a katolikus egyházat úgy, hogy ezt minél hitelesebben megélik. Emellett a keleti rítushoz való tartozás köteléke számukra erősebb a nemzetiségi hovatartozásnál is, mert meggyőződésük, hogy a szertartásukhoz való ragaszkodásuk nem egy régi hagyományba való görcsös kapaszkodást jelent, hanem a Krisztusba való gyökerezést fejezi ki. A rendezvény támogatója a Bihar Megyei Tanács.

Ciucur Losonczi Antonius