Magyar Filmnapok Nagyváradon

Akt.:
Magyar Filmnapok Nagyváradon
A Metrion Egyesület és a Partiumi Magyar Művelődési Céh tisztelettel meghívja Önt az alábbi eseményre: október 3. és 5. között újra Magyar Filmnapok Nagyváradon! Helyszín a Partiumi Keresztény Egyetem díszterme. Az eseményre a belépés díjtalan.

A Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok 2011-ben kilépett Kolozsvárról: a Metrion Egyesület segítségével egy napra Nagyváradra is átköltözött. A rendezvény célja, hogy friss magyar és határontúli filmekkel szolgáljon az erdélyi közönségnek. Többnyire olyan alkotásokat válogat be a zsűri, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában – ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget és nyilvánosságot biztosít az erdélyi filmesek alkotásainak.
Némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek befutott alkotóktól, diákmunkák, illetve Erdélyben készült egész estés alkotások egyaránt terítékre kerülnek. Nagyváradon immár negyedik alkalommal kerül sor a Magyar Filmnapok megrendezésére. Az idei rendezvény vendége Tolnai Szabolcs vajdasági magyar filmrendező, Az erdő c. film alkotója. Szombaton, a film levetítése után egy rövid beszélgetésre kerül sor a rendező és a közönség között. A rendezvény másik kuriózuma, hogy levetítésre kerül a híres Szerelempatak c. dokumentumfilm, Sós Ágnes rendezésében, melyben egy kis székely faluban vallanak idős asszonyok rég letűnt vagy ma is élő szerelmi, szexuális életükről. Az erdélyi rövidfilmek között pedig szerepel egy nagyváradi színészpalánta is, az Oberon Csőszínház neveltje, Jerovszky Tímea színészhallgató. Az Amit gondolok az egészről c. rövidfilm pénteken kerül levetítésre, rendezője Ugron Réka. Vasárnap délelőtt 10 órától a nagyon fiatal korosztálynak kedveskedünk a Bogyó és Babóca 3. Játszótársak c. mesefilm levetítésével. A vetítés alatt és után szeretettel várunk minden alkotókedvű gyermeket az animációs műhelyünkbe, ahol bepillantást nyerhetnek az animáció varázslatos világába. Gordán Ágnes reklámgrafikus, a Partiumi Keresztény Egyetem egykori animáció szakos diákjának vezetésével bárki megismerheti, hogyan is készül az animációs film. A műhelymunkában a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészet szakos diákjai, valamint a Tanítóképző Intézet diákjai lesznek a gyerekek segítségére.

Részletes program

Október 3., péntek
17:00 Erdélyi rövidfilmek
18:30 Sós Ágnes: Szerelempatak
20:00 Szász Attila: A berni követ

Október 4., szombat
11:00 Mátyássy Áron: Berosált a rezesbanda
16:00 Filmtett – rövidek
17:00 Ferenczi Gábor: Overdose – Vágta egy álomért
18:30 Tolnai Szabolcs: Az erdő – utána közönségtalálkozó a rendezővel
20:00 Bodzsár Márk: Isteni műszak

Október 5., vasárnap
10:00 Antonin Krizsanics, M. Tóth Géza: Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak
11:30 Bernáth Zsolt: Aura
15:30 Magyar rövidek a 11. Jameson CineFestről
17:00 Halász Glória: Dr. Lala
18:00 Dyga Zsombor: Couch Surf
20:00 Herczeg Attila: Megdönteni Hajnal Tímeát
Még több információ:
http://www.filmtettfeszt.ro/program-2014#VAR
https://www.facebook.com/events/705578572843863/?fref=ts
http://www.filmtettfeszt.ro/A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .