Magyar filmek a TIFF-fesztiválon

Akt.:
Magyar filmek a TIFF-fesztiválon
Az önkormányzat társfinanszírozásával az idén szeptember 7–9. között Nagyvárad is csatlakozik azon városokhoz, ahol megáll Románia legnagyobb filmfesztiváljának, a TIFF-nek a karavánja. Az elmúlt év négy legjobbra értékelt magyar filmje is megtekinthető majd Nagyváradon.

 

A magyar felmeket a fesztivál programjába Zágoni Bálint, a TIFF Magyar Napjának kurátora, illetve a Filmtett c. filmes kiadvány szerkesztője válogatta. Szeptember 7-én kettős premierje lesz Lengyel Balázs Lajkó: Cigány az űrben filmjének, ugyanis Kolozsváron és Nagyváradon is levetítik, a Körös parti városban a helyszín a vár lesz. A kiváló szatírában Keresztes Tamás és Pálffy Tibor is játszik, utóbbit 2010-ben a Gopo-díjátadáson a legjobb mellékszereplő titulusra jelölték. A film alaptörténete az, hogy Serbán Lajost, vagyis Lajkót kiválasztják az űrutazásra, és valójában ő lett volna az első ember, aki életben visszatért az űrből, nem pedig Gagarin, ezt azonban titokban tartják.

Budapest Noir(1)

Szintén premierként mutatják be Pál Sándor legújabb filmjét, a Vándorszínészeket, Szász János egykori TIFF-zsűritagtól pedig A hentes, a kurva és a félszemű c. film látható majd. A negyedik film nem más, mint a Budapest Noir krimi, amit Kondor Vilmos bestsellere alapján Gárdos Éva rendezett. Részletes program hamarosan várható, jegyeket egységes áron (10 lej) az Eventbook.ro oldalon lehet vásárolni.

 

Címkék: ,