Magyar felfedezés: saját spanglit termel a testünk

A Debreceni Egyetemen Bíró Tamás az Orvos- és Egészségtudományi Centrum Élettani Intézetének egyetemi docense és munkatársai – német és brit szakemberekkel együtt – fedezték fel, hogy az emberi faggyúmirigy a külső behatások elleni védekezés egyik eszközeként sejtjeiben „marihuána-rokon” endocannabinoidokat termel.

A kutatók régóta foglalkoznak a cannabis származékok emberi szervezetben lejátszódó pontos hatásmechanizmusának feltérképezésével. Az elmúlt évtizedek erőfeszítései kiderítették, hogy a cannabis legfontosabb, biológiailag aktív kémiai anyaga a tetrahydrocannabinol (THC) érdekes módon számos endogén, azaz az emberi szervezet által saját maga termelt vegyület hatását utánozza. A Debreceni Egyetem cannabinoid kutatásai középpontjában a faggyúmirigy áll. Bíró Tamás, az Egyetem munkatársa német és brit szakemberekkel együtt sikerrel azonosított – emberi faggyúmirigyben termelődő – különféle endocannabinoid vegyületeket a sejtekben, felfedezve, hogy azok az egészséges bőr élettani működésének szempontjából meghatározó szereppel bírnak

„Felfedezésünk, kísérleteink során szerzett adataink – reményeink szerint – kiterjedt klinikai kutatásokat indíthatnak el, melyek feltárhatják, hogy a vegyületek miként használhatók a faggyúmirigy zavarával társuló gyakori bőrbetegségek – például acne, bőrszárazság, viszketés, bőrdaganatok – kezelésében. Mivel a faggyúmirigy könnyen „hozzáférhető” a bőrön alkalmazott hatóanyagok számára, nagy valószínűséggel ezen anyagok például krém formájában is adagolhatók lesznek”, magyarázta Bíró Tamás. „Ezen krémek a kozmetológiai ipar érdeklődését is felkelthetik, a faggyúmirigy zsírtermelésének fokozása révén ugyanis jó terápiás hatásfokkal kecsegtetnek a bőrszárazság és a viszketés kezelésében is.”

A Debreceni Egyetem kutatója szerint azon eredményeik, hogy az endocannabinoidok a humán faggyúmirigy sejtekben sejthalált indítottak be, felvetik a cannabinoidok esetleges alkalmazhatóságát faggyúmirigy-eredetű bőrdaganatok kezelésében. A kísérletek további újdonsága pedig az, hogy az endocannabinoid rendszert felfedezték a humán szőrtüszőben is. Az adatok azt sugallják, hogy a cannabinoid aktivátor és gátló vegyületek hatékonyan alkalmazhatók különféle, a haj növekedési zavarával jellemzett kórkép klinikai kezelésében is – olvasható az egyetem közleményében.