Magyar és spanyol énekes nyert Románia legrangosabb énekversenyén

Egy romániai magyar és egy spanyol énekes nyerte meg a Brailán megrendezett Hariclea Darclée énekversenyt, amely Románia legrangosabb ilyen jellegű megmérettetése.

A marosvásárhelyi Borsos Edith szoprán és a spanyol Alvaro Lozano Gutierrez bariton kapta megosztva a verseny 15 ezer eurós nagydíját. Traian Basescu román államfő fővédnöksége alatt megrendezett verseny az idén jubileumi volt, hiszen most ünnepelték a névadó Hariclea Darclée szoprán születésének 150., valamint a verseny megalapításának 15. évfordulóját.

Az énekversenyt a világhírű Mariana Nicolesco román szoprán hozta létre fiatal tehetséges énekesek felfedezése céljából. Az általa vezetett zsűri a rendezvényt lezáró gálán ismertette a díjazottak listáját. Az idén rekordszámú résztvevője volt a versenynek, 27 országból összesen 187-en indultak rajta. Borsos Edith a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum énekszakán érettségizett 1996-ban Orosz Szabó Edit osztályában. Énekművészi és énektanári diplomát a kolozsvári zeneakadémián szerzett 2003-ban Kirkósa Júlia és Mircea Simpetrean szakmai irányítása alatt. Korábban tagja volt a Kolozsvári Állami Magyar Operának, 2005-ben pedig a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának.

Többször énekelt Magyarországon is, a magyar közönség legutóbb a gödöllői kastély Barokk Színházában színre vitt Cosi fan tutte Fiordiligijeként hallhatta.