Magyar civil szervezetek is lesznek a várban

Huszár István nagyváradi alpolgármester
Huszár István nagyváradi alpolgármester
Nagyvárad- Hét magyar civil szervezet is azon pályázók között van, amelyeknek beadványát pozitívan bírálta el a nagyváradi önkormányzat, így amennyiben megegyeznek, beköltözhetnek majd a várba.

Az RMDSZ-székházban tartott hétfői sajtótájékoztatóján Huszár István alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: az erődítményen belül néhány kivételtől eltekintve az I jelzésű épülettestben biztosít helyiségeket a civil szervezetek számára a nagyváradi önkormányzat, önállóan vagy tandemben, amennyiben hasonló tevékenységeket fejtenek ki. Az ingatlanban egy kisebb konferenciaterem is a rendelkezésükre áll, külön titkársággal és konyhával. A kiválasztottakat a héten értesítik, és amennyiben a számukra kijelölt székhellyel elégedettek, és ezt írásban iktatják, beköltözhetnek, illetve február 1-től már a várban folytathatják tevékenységeiket. Garanciaalapként három havi rezsiköltséget kell letegyenek. Bérleti díjat nem kell fizessenek, és öt évre kötnek velük szerződést, melyet ezt követően kétévente fognak felülvizsgálni.

Hét magyar

Noha korábban 39-en nyújtottak be szándéknyilatkozatot, végül csak 24-en pályáztak, 8 beadványt pedig az önkormányzat visszautasított. Ezek közt volt egy magyarországi szakmai szövetségé is, mely kataszteri felméréseket végez, a dokumentációja azonban hiányos volt.
A sikerrel pályázó hét váradi magyar civil szervezet a következő: a Szigligeti Kulturális Egyesület, illetve a Szigligeti Tanoda, a Tanoda Egyesület, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság, a Szent László Egyesület, valamint a Pusztai Farkasok két entitása. Rajtuk kívül sikerrel jártak még a templomos lovagok, a Volt Politikai Foglyok Szövetsége, az Eco Art Kulturális Egyesület, az Experiment Teatru Clandestin Egyesület, a Trend Art, a Rîmbu Art Proiect, a Morăriţa Egyesület, a Meridian 0, az Űrkutató Asztronómiai Egyesület, a Deo Gloria Egyesület, a Folklór Határok Nélkül Egyesület és a JazzRock Transilvania Egyesület.
Szintén a várral kapcsolatos hír, hogy a Magyar Kultúra Hete keretében Bánffy-kiállítást szerveznek, nyáron pedig azt szeretnék, hogy egy-egy hétvégén Várad testvérvárosai mutatkozzanak be.

Ciucur Losonczi Antonius