Magyar Bálint: a szakindításról a miniszter dönt, nem az akkreditációs bizottság

“A támogatások odaítélésekor sohasem néztem, hogy melyik felsőoktatási intézmény vezetése milyen pártállású” – reagált Magyar Bálint Salgótarjánban arra a Magyar Nemzetben csütörtökön megjelent írásra.

A cikk szerint a felsőoktatás számára elérhető uniós támogatásokból a Magda Sándor szocialista honatya által vezetett gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kapott legtöbbet. Az oktatási miniszter azt is elmondta, nem példa nélküli, hogy a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) javaslata ellenére engedélyezi szakok indítását.

A napilap azt írta, hogy a MAB súlyos hiányosságok miatt elutasította a Károly Róbert Főiskola kérelmét két új alapképzés elindítására, Magyar Bálint azonban ennek ellenére engedélyezte azt.

Magyar Bálint elmondta, hogy a bizottság csak ajánlást ad, a mérlegelés a miniszter joga és a döntés is az ő kötelessége. Korábban például amikor a Tessedik Sámuel Főiskola kérelmét az egészségturisztikai szak beindítására a MAB elutasította, ő a piaci igények alapján engedélyezte azt. Tavaly mintegy 40 esetben hozott a MAB ajánlásával ellentétes döntést a minisztériumi apparátus vizsgálata alapján – tette hozzá.

Az uniós támogatások elosztásáról a miniszter azt mondta, hogy a kormányzati infrastrukturális beruházásokból és a PPP-programok keretében megvalósuló fejlesztésekből elsősorban azok az egyetemek – mint például az ELTE és a Debreceni Egyetem – részesültek, amelyek rektorai “nem vádolhatók kormánypártisággal”.

Magyar Bálint egyébként rendkívül sikeresnek látja a jelenlegi ciklus kormányzati munkáját az oktatáspolitika területén, főleg annak szociális vetületeit illetőleg. Ennek igazolásaként a rászorultság elvén való ingyenes tankönyvhöz jutás megteremtését, az óvodások és alsó tagozatosok ugyancsak rászorultság szerinti ingyenes étkeztetését, a húszezer diákot érintő ösztöndíjrendszer bevezetését, 5-6 ezer kollégiumi férőhelybővülést és a kétszintű érettségi bevezetését nevezte meg. Egyedül az ellpott érettségi tételek ügyében gondolja úgy az oktatási miniszter, hogy hibát követtek el.